Shutterstock

Analyse Kaas

Dikke plus voor eerste DCA-kaasnotering

2 Mei 2019 - 1 reactie

DCA-Markets is in week 18 gestart met een officiële notering voor kaas van Gouda en Edam. De opwaartse lijn, die de kaasnoteringen in de schaduwperiode lieten zien, houdt aan. De vloeibare zuivelprijzen bewegen daarentegen overwegend zijwaarts.

Recent bewogen de kaasprijzen nog tussen €2,70 en €2,80 per kilo, maar ondertussen komt de grens van €3 per kilo in zicht. De vraag naar kaas is goed; de koopdruk die enkele weken geleden nog ontbrak, is inmiddels losgekomen.

De DCA-notering voor Gouda stijgt in week 18 met €0,13 tot €2,98 per kilo. De prijs van Edam stijgt met €0,12 tot €2,91 per kilo. Dergelijke stappen omhoog zijn fors, zo laten de inbrengers weten.

Veel vraag, weinig aanbod
De reden voor deze prijsstijging is een onbalans tussen de vraag en het aanbod. De diverse kaasproducenten claimen over weinig voorraden te beschikken, wat met name komt doordat de melkaanvoer in Nederland en Duitsland achterligt op andere jaren. In Nederland is al langer sprake van een flink teruggang en ook de productie in Duitsland beweegt sinds eind maart onder het niveau van 2018. Juist in deze Europese landen ligt het zwaartepunt van de kaasproductie.

Ook is in de afgelopen maanden relatief veel melk verwerkt tot boter en magere melkpoeder, zo laten de partijen weten. Dit heeft onder meer te maken met de hogere prijzen van magere melkpoeder, wat de valorisatie van melk interessanter maakt. De verwachting is wel dat er nu meer melk tot kaas gaat verwerkt worden, vanwege de aantrekkende prijzen.  

Ruimte voor meer
Op de wereldmarkt beweegt Europa nog onder de kaasprijzen van de Verenigde Staten. Dit biedt opwaartse potentie voor de kaasprijzen in de Europese Unie. De verwachting van diverse partijen in de markt is dat de kaasprijzen in de komende weken nog een volgende stap kunnen maken. Dit ondanks dat de melkaanvoer bezig is aan de seizoensmatige stijging en deze maand de piek bereikt.

Met het feit dat de kaasprijzen stijgen, voeren de zuivelfabrikanten een verlaging in de melkprijzen door. Deze beweging is met name een gevolg van de relatief hoge uitbetalingsprijzen in de eerste maanden van 2019, in relatie tot de grondstofwaarde van melk. De hogere kaasprijzen geven de grondstofwaarde uiteraard een boost, waarmee het gevaar op verdere verlagingen is afgewend.

Vlakke markt
De prijzen voor vloeibare zuivelfabricaten bewegen in week 18 vlak. Door een feestdag op woensdag 1 mei (Dag van de Arbeid) in diverse landen voelt de handel mat aan. Mogelijk creëren aangetrokken kaasprijzen ook ruimte voor hogere roomprijzen, maar daar is nog geen sprake van. De roomprijs blijft deze week namelijk staan op €4.600 per ton.

De DCA-notering van magere melkconcentraat schrijft in week 18 een plus van €20 tot €1.440 per ton. De DCA-notering voor spotmelk blijft stabiel op €31,50 per 100 kilo.

Bekijk hier de laatste noteringen (vloeibaar) of bekijk hier de laatste noteringen (kaas).

De bovenstaande informatie is doorgaans exclusief beschikbaar voor de abonnees van Melk & Voer Pro. Vanwege de eerste DCA-kaasnotering is deze informatie eenmalig openbaar gepubliceerd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
rik loeters 2 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882319/dikke-plus-voor-eerste-dca-kaasnotering]Dikke plus voor eerste DCA-kaasnotering[/url]
Online is vandaag Gouda48 verkocht voor €3000/MT af fabriek Duitsland, Juni afname
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

EMB vraagt opnieuw om productiebeperking melk

Podcast zuivelmarktupdate

Jammer dat de spotmarkt maar zo klein is

Analyse Zuivelmarkt

Voorlopige bodem in zuivelmarkt, spotprijs lager

Analyse Zuivelbusiness

Frankrijk zorgt voor muziek op de zuivelmarkt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox