Shutterstock

Nieuws Fosfaatrechten

Bio-boeren doen ultieme fosfaatpoging bij Schouten

5 Juni 2019 - Wouter Baan - 7 reacties

De biologische melkveehouders hebben dinsdagmiddag 4 juni opnieuw een verzoek ingediend bij minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) voor een vrijstelling van de fosfaatrechten voor de latente ruimte. Ongeveer 1 jaar geleden was Schouten hier niet toe bereid. "Onze kansen zijn toegenomen", zo verzekert Roel Oostra, de woordvoerder van stichting SOS-bioboeren.

"Het moment om dit verzoek in te dienen, was perfect. Doordat de Eerste Kamer dinsdag 4 juni debatteerde en stemde over fosfaatrechten was er volop reuring in Den Haag", vertelt Oostra, die de belangen van 50 tot 100 biologische melkveehouders verdedigt. Het doel van de stichting SOS-bioboeren is een vrijstelling voor de latente ruimte. Dit verzoek is volgens Oostra goed onderbouwd. "We hebben Schouten en Marjolein Sonnema, de directeur-generaal Agro en Natuur bij het ministerie, een pakket van 3 centimeter dik aangeboden en die hebben ze vol interesse in ontvangst genomen."

'We zijn vergeten'
In dit verzoek dragen de biologische melkveehouders diverse argumenten aan waarom zij vrijstelling achten te krijgen. Een van de motivaties is dat de bio-melkveehouderij zichzelf niet als de veroorzaker ziet van het fosfaatoverschot. Ook hebben biologische melkveehouders niets aan de derogatie, omdat een biologische boer sowieso niet meer dan 170 kilo stikstof per hectare mag uitrijden.

Daarnaast kunnen biologische melkveehouders niet zomaar groeien, zo verzekert Oostra. "Er is namelijk niet of nauwelijks biologisch (jong)vee te koop." Deze stichting wordt gesteund door milieuorganisatie Greenpeace. Greenpeace heeft een Wob-verzoek ingediend en daaruit blijkt dat er in het ontwerp van het fosfaatrechtenstelsel nooit een woord gerept is over de biologische melkveehouderij. "Wij zijn dus letterlijk vergeten, waardoor we er nu beroerd voorstaan."

Oostra heeft zelf een biologisch melkveebedrijf in het Friese Jellum. Hij melkt op het moment 100 koeien, maar kreeg fosfaatrechten toebedeeld voor circa 70 koeien. De rest leaset hij bij. "Anders zouden we van 1,6 koe per hectare moeten krimpen naar 1,1 koe en dat kan simpelweg niet uit." Bovendien wil Oostra de stallen vol hebben om in de toekomst niet de klos te zijn als de overheid opnieuw dierrechten gaat toekennen op een peildatum uit het verleden. "Alles wat we verdienen, wordt dus gebruikt om leaserechten te financieren."

Kansen toegenomen
Ongeveer 1 jaar geleden klopten biologische melkveehouders ook al bij Schouten aan voor vrijstelling, maar toen vingen zij bot. Oostra denkt dat de kansen voor biologische melkveehouders ondertussen aanzienlijk zijn toegenomen. Dit omdat zij vanuit Brussel te horen hebben gekregen dat minister Schouten een uitzondering mag maken voor de biologische melkveehouders, omdat die boeren de principes van kringlooplandbouw nu al toepassen op hun bedrijf.

Bovendien hebben de biologische melkveehouders de argumenten beter kenbaar gemaakt. "Vorig jaar probeerden we de minister met 1 A4-tje te overtuigen, maar dit keer hebben we een dik pakket aangeboden. En dit pakket is juridisch goed onderbouwd." Oostra hoopt dat de minister de argumenten ter harte neemt. "Het lot van ons is in handen van de minister."

Generieke korting
Oostra ziet wel mogelijkheden voor de vrijstelling voor de latente ruimte, omdat het om relatief weinig rechten gaat. Dit neemt echter niet weg dat minister Schouten de rechten ergens vandaan moet halen, wil zij aan de oproep tegemoetkomen. Op dat punt wringt de schoen, want er zijn al te veel fosfaatrechten toegekend. Door middel van een generieke korting bij gangbare melkveehouders ziet Oostra mogelijkheden om fosfaatruimte te creëren.

"Voor de fosfaatruimte die wij nodig hebben, zou dat neerkomen op een korting die minder is dan 0,09%", rekent Oostra voor. "Het gaat dan om 50 tot 100 biologische melkveehouders, ten opzichte van circa 17.000. De biologische melkveehouder is er wel van bewust dat de generieke korting uiterst gevoelig ligt bij gangbare melkveehouders. Het volledig vrijstellen van fosfaatrechten is voor biologische melkveehouders geen optie", weet Oostra. "De rechten die een pachtboer in handen heeft, zijn bijvoorbeeld deels in bezit van de verpachter."

Juridische stappen
Oostra hoopt op een toezegging van de minister, zodat de biologische knelgevallen weer toekomstperspectief hebben. Zo niet, dan onderneemt de stichting juridische stappen. Zij worden ook daarin gesteund door Greenpeace, die een cheque van €7.750 heeft toegekend als het op een rechtszaak uitdraait. "Laten we hopen dat het niet zover komt en dat Schouten ons tegemoetkomt."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
andre vw 5 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882740/bio-boeren-doen-ultieme-fosfaatpoging-bij-schouten]Bio-boeren doen ultieme fosfaatpoging bij Schouten[/url]
Extensieve boeren hebben in principe net als bio boeren ook niet het probleem veroorzaakt.

Feit is wel dat elke mest fosfaat bevat.


Pater 5 Juni 2019
Wat kunnen ze doordrammen iedere boer heeft problemen met minder vee in de stal wat voor boer je ook bent je mist omzet
en bio koeien schijten net zoveel als een ander en iedere boer wil zijn stal wel vol hebben en het liefs gratis
In 5 Juni 2019
Daar ben ik het mee eens pater. Die koeien biologisch schikten ook
In 5 Juni 2019
Daar ben ik het mee eens pater. Die koeien biologisch schijten ook
Hans 5 Juni 2019
Ee zijn heel veel boeren die niet gegroeid zijn en meer dan voldoende land ter beschikking hebben.
wat een onzin dat bio boeren beter zouden zijn dan regulier.
De club bio boeren houdt juist meer vee tov aantal jaar geleden.
Bob 5 Juni 2019
Ik vraag me af waarom zij nog biologisch boeren?
als het zo slecht is, ga dan gegulier boeren!!
ik 6 Juni 2019
gangbare boeren ook niet!
de overheid heeft zelf vergunningen uitgegeven! En nu moeten de boeren het maar weer oplossen.

bio boeren moeten zich niet zo aanstellen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws fosfaat

Fosfaatmarkt langzaam iets beweeglijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Nieuws melk

Eko-Holland geeft juni-melkprijs lichte plus

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden