Nieuws Duitsland

Melkproductie in Noordrijn Westfalen stijgt explosief

12 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

In Duitsland daalt de melkproductie licht, maar in Noordrijn Westfalen hebben de melkveebedrijven juist een flinke sprint getrokken. In de deelstaat, die grenst aan Twente, de Achterhoek en Limburg, is de melkaanvoer gestegen met 7,7% in de eerste helft van het jaar.

Dat meldt de Landesvereinigung der Milchwirtschaft Nordrhein-Westfalen. In de eerste helft van 2018 werd in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, jaarlijks goed voor circa 10 % van de totale melkproductie in Duitsland, 1,015 miljard liter melk geproduceerd. Het eerste halfjaar van 2019 kwam het totaal uit op 1,094 miljard liter. Een groei van bijna 80 miljoen liter, die zich vooral in het eerste kwartaal voordeed.

Ondanks een dalend aantal koeien dat van 415.000 dieren in het eerste halfjaar van 2018 daalde naar 405.000 dieren in het eerste halfjaar van 2019. Dit dalende aantal koeien is te wijten aan de extreme droogte in 2018, waardoor veehouders besloten extra koeien die weinig melk produceerden te slachten. Ook speelt een verschuiving van melkproductie op basis van ruwvoer naar krachtvoer een rol.

Mogelijk een meetfout
Het fors gestegen melkvolume in Noordrijn-Westfalen heeft mogelijk ook te maken met een meetfout, aangezien niet alle melk die veehouders in deze deelstaat produceren ook in dezelfde deelstaat wordt verwerkt. Maar dit effect is minimaal.

Gemiddeld incasseerden de melkveehouders in Noordrijn-Westfalen een melkprijs van €0,33 per liter (omgerekend naar 4% vet, 3,40% eiwit). Deze melkprijs is niet toereikend om de gestegen voerkosten te compenseren, zegt Rudolf Schmidt, verenigingsvoorzitter van de Landesvereinigung der Milchwirtschaft Nordrhein-Westfalen.

Zorgen over droogte
De vereniging maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de droogte, die dit jaar tot nu toe net zo extreem is als vorig jaar. ‘Normaal leidt een crisis tot extra bedrijfsbeëindiging, als er geen opvolging is. Deze situatie is zo ernstig dat het ook bedrijven kan treffen die vol in bedrijf zijn en geen opvolgingsproblemen hebben’, aldus de verenigingsvoorzitter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden