Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Melkveehouder draait ongeveer quitte

26 Juli 2019 - 7 reacties

De opbrengsten in de melkveehouderij zijn nagenoeg gelijk aan de kostprijs, zo blijkt uit de Liquiditeitsmonitor die de ABN-Amro en Wageningen Economic Research (WUR) hebben uitgebracht. Wel is er dringend regen nodig om droogteschade voor te zijn.

Doordat diverse zuivelverwerkers in de afgelopen maanden de uitbetalingsprijzen verlaagden, is de liquiditeit van melkveebedrijven met €7.000 geslonken. Aan het eind van het tweede kwartaal stond een melkveehouder gemiddeld €1.900 in het rood. Naast de lagere melkprijs is het tweede kwartaal doorgaans een dure periode voor melkveehouders, vanwege (uitbestede) landwerkzaamheden en mestafzetkosten.

Desalniettemin beschouwen de ABN Amro en de WUR de gemiddelde daling van €25 per koe als gering. In het algemeen draaien melkveehouders quitte. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar signaleert de bank wel teruglopende investeringen en een toename in betalingsachterstanden.

Droogte kan gevolgen hebben
Tot nu toe doet de droogte nog geen aanslag op de kaspositie van melkveebedrijven. Vanwege goede grasoogsten eerder dit jaar, zijn extra ruwvoeraankopen vaak niet nodig. Wel zijn er per bedrijf behoorlijke voorraadverschillen.

Wanneer de regen uitblijft en de grasgroei stilvalt, kan dat op sommige melkveebedrijven voor problemen zorgen. Per saldo is de verwachting dat de kasposities in de komende maanden relatief stabiel blijven.

Klik hier om de monitor in te zien. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Jef 26 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883400/melkveehouder-draait-ongeveer-quitte]Melkveehouder draait ongeveer quitte [/url]
Goedzo. Laat de uitbuiting van die arme dieren spoedig voorbij zijn.
Koeienmelk is niet van ons. Wij zijn immers geen koeien.
Live and let live.
Adriaan 27 Juli 2019
Jef, als je wist waar koeienmelk allemaal voor gebruikt word naast voedingsmiddelen dan had je zonder een heel ander leven gehad zonder dat je het nu weet....

Het probleem is dat de boer net quote mag draaien en daarom amper in goed dierenwelzijn kan investeren terwijl de witteboorden criminaliteit met melk grof geld verdiend
Dirk 27 Juli 2019
Jef, wat zij zegt quite draaien is van alle tijden.
Er wordt van alles geroepen maar dat zal nooit veranderen.
Helaas.
Jb 27 Juli 2019
Ik vindt een koppel melkkoeien wel mooi en mijn buren vinden het prachtig fietsers automobilisten stoppen om effe met de kinderen te kijken trots is niet in waarde uit te drukken he Jef wat doe jij voor werk nou ik heb zo een vermoeden
Abonnee
Dirk 27 Juli 2019
't is mij niet helemaal helder waarom er altijd laatdunkende cq. stemming makende opmerkingen uitgeslingerd worden tegen mensen die (soms terecht) minder vleiende dan wel kritische opmerkingen plaatsen over de (intensieve) veehouderij.

Als familie exploiteren wij een melkveehouderij van redelijke omvang.
Ook wij twijfelen wel eens of het wel goed is waar wij mee bezig zijn.
En dan is het bij ons nog zo: eerst de beesten, en dan wijzelf.
Wij hebben begrip voor kritische opmerkingen.

Misschien heeft JB nu wel een vooringenomen vermoeden wat voor werk ik doe.
Jb 27 Juli 2019
Dirk sorry zo bedoelde ik het niet
Jan 27 Juli 2019
Als ik zou twijfelen aan mijn prachtige boerenvak, zou ik vandaag nog stoppen. Voor wie werk je dan immers? Heb op dit moment een paar ZZP'ERS aan het werk wat ik zelf ook prima kan doen wanneer ik de koeien niet had. € 40,00 per uur x 50 x 50 = € 100.000 per jaar inkomen. Maak nu meer uren, gezinsleden springen bij en haal niet het inkomen van mensen die voor mij werken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Vleesvarkenshouder sluit 2020 af gelijk aan 2019

Nieuws liquiditeitsmonitor

Vleesvarkenshouder sluit 2020 af gelijk aan 2019

Financiële positie melkveehouder fors omlaag

Nieuws liquiditeitsmonitor

Financiële positie melkveehouder fors omlaag

Liquiditeit akkerbouwer omhoog door coronasteun

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Liquiditeit akkerbouwer omhoog door coronasteun

Dure energie treft meer dan tuinbouw en kunstmest

Nieuws Energie

Dure energie treft meer dan tuinbouw en kunstmest

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief