Shutterstock

Nieuws Klimaat

Ierse melkers vrezen voor inkrimping veestapel

31 Juli 2019 - Kimberly Bakker

In Ierland roept de Climate Change Advisory Council (CCAC) op om de veestapel in het land aanzienlijk te verminderen om de CO2-doelstellingen van 2030 te halen. Volgens de raad heeft de uitbreiding van de Ierse melkveestapel de afgelopen jaren de grootste bijdrage geleverd in de toename van de landbouwemissies.

Volgens de CCAC is de Ierse landbouwsector goed voor 32% van de totale uitstoot van broeikasgassen. "De emissies zijn sinds 2011 met circa 14% gestegen, wat volgens ons grotendeels te wijten is aan het toenemende aantal melkkoeien", zo staat in het rapport. De adviesraad heeft daarom voorgesteld het aantal zoogkoeien in het land met 500.000 tot 1,5 miljoen te verminderen. Michael Creed, de Ierse minister van Landbouw, heeft al laten weten dat een ruiming niet kan worden uitgesloten als veehouders de maatregelen in het Klimaatactieplan niet omarmen.

De Irish Farmers Association (IFA) maakt zich hard tegen de uitspraak van de adviesraad en stelt dat Ierland een van de meest koolstofefficiënte producenten ter wereld is. "Het plan van de CCAC houden geen rekening met de economische en/of sociale gevolgen voor veehouders", meldt Joe Healy, de voorzitter van de IFA, bij The Irish Times. "Het verminderen van het aantal zoogkoeien zal resulteren in een toename van de wereldwijde uitstoot, omdat rundvlees dan wordt geproduceerd in landen met minder duurzame systemen."

Druk op rundvleesprijzen
Niet alleen een eventuele ruiming van de Ierse melkveestapel zorgt voor onzekerheid bij Ierse melkveehouders, want ook het vooruitzicht op een no-deal-brexit zorgt voor een negatief sentiment. De belangenorganisatie Meat Industry Ireland (MII) meldt dat Britse retailers hierdoor niet bereid zijn om bestellingen voor het najaar te bevestigen. Volgens de organisatie is dit ook de reden voor de zwakke prijzen voor rundvee.

Volgens Irish Food Board lag de prijs voor rundvee in de eerste helft van 2019 gemiddeld op €3,98 per kilo. Echter, dit is de afgelopen 2 maanden gedaald naar circa €3,60 per kilo. Voor vaarzen ligt de prijs op circa €3,60 per kilo, voor stieren op €3,20 tot €3,50 en voor koeien op €2,70 tot €3,30. Ierse verwerkers laten echter weten dat ze verwachten dat de prijzen de komende maanden nog verder kunnen gaan dalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden