Shutterstock

Analyse Melkvee Index

Melkvee Index belandt op kantelpunt

7 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Het rendement in de melkveehouderij is over de afgelopen 4 weken, na een forse daling over juni, relatief stabiel gebleven. Op dit moment bevindt de Countus Melkvee Index zich echter op een kantelpunt en het is nog maar de vraag welke kant er gekozen wordt.

De Countus Melkvee Index stond aan het begin van de maand juli op 89,4 punten, maar is inmiddels gezakt naar 86,1 punten. Daarbij is 100 punten het langjarig gemiddelde. In vergelijking tot de periode rond mei en juni kan in de afgelopen 4 weken wel gesproken worden over een relatief stabiele periode. 

De kleine daling in het rendement heeft onder andere te maken met het feit dat de melkprijzen vorige maand relatief stabiel zijn gebleven, terwijl de voerkosten juist weer wat oplopen. Ook de prijs voor fosfaatrechten is weer iets gestegen. Kortom: de inkomsten blijven stabiel en de uitgaven lopen iets op.

De Countus Melkvee Index staat momenteel op 86,1 punten.

Welke richting?
Wat opvallend is, is het verloop van de prognose voor de Melkvee Index. Ongeveer 1 maand geleden werd verwacht dat het dieptepunt bereikt zou worden en dat het rendement op de bedrijven weer kon toenemen, maar daar lijkt verandering in gekomen. Uit de huidige prognose blijkt namelijk dat er een verdere daling in het verschiet ligt.

Deze daling wordt onder andere veroorzaakt doordat de noteringen voor het melkvet (zoals boter) en de kaasprijzen toch verder onder druk zijn komen te staan; de boterprijs zakte vorige week bijvoorbeeld naar €3.200 per ton. 

Een verdere daling ligt in het verschiet.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden