Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws Zuivel

Ieren jaloers op melkprijs FrieslandCampina

13 Augustus 2019 - Wouter Baan - 7 reacties

De Ierse zuivelverwerker Glanbia heeft de melkprijs over juli verlaagd. De belangenbehartigers zijn ontstemd over het feit dat de melkprijs van FrieslandCampina zo’n 4 cent hoger ligt dan hun boeren krijgen.

Zuivelcoöperatie Glanbia, die samen met A-ware een nieuwe kaasfabriek laat bouwen, heeft de melkprijs over juli met 1 cent verlaagd naar 29,50 eurocent per liter. Dit is inclusief btw, op basis van 3,6% vet en 3,3% eiwit. Martin Keane, de voorzitter van de coöperatie, zegt in de Ierse media dat deze verlaging een gevolg is van de lagere boterprijzen.

Ierse melkprijs te laag
De verlaging van de grootste verwerker van het land, wordt vol onbegrip ontvangen door de Ierse melkveehouders. Dit omdat dat de melkprijzen over juni al zo’n 2 cent onder het Europese gemiddelde lagen, zo stelt Gerald Quain, de voorzitter van de Ierse zuivelbelangenbehartiger 'ICMSA Dairy Committee'.

Quain zegt dat de Ierse melkveehouders door dit negatieve verschil op jaarbasis ongeveer €6.000 mislopen, op basis van een jaarleverantie van 300.000 liter melk. Om zijn woorden kracht bij te zetten, wijst hij naar de melkprijs van FrieslandCampina; die lag in juni zo’n €4 cent boven het niveau van Ierland. Dit terwijl FrieslandCampina op dezelfde markten opereert als Glanbia.  

Met de verlaging van Glanbia is dit verschil zelfs nog verder opgerekt. De belangenbehartiger roept Glanbia en andere Ierse melkverwerkers op om hun uitbetalingsprijzen beter te laten spiegelen aan de concurrentie op het Europese vasteland.

Verschil niet van gisteren 
Als we sec naar de opbrengsprijzen kijken, dan heeft deze voorzitter een punt. Toch is het verschil niet van gisteren, zo blijkt uit de LTO melkprijsvergelijking. De melkprijs van Glanbia noteerde sinds 2012 namelijk slechts op spaarzame momenten boven de prijs van FrieslandCampina. Over de jaren heen bedraagt het gemiddelde verschil iets minder dan €0,03 per kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
peter 13 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10883627/ieren-jaloers-op-melkprijs-frieslandcampina]Ieren jaloers op melkprijs FrieslandCampina [/url]
@ Wouter Baan Ierse boeren hebben toch ook een veel lagere kostprijs dan Nederlandse boeren met al hun beperkingen (regels van RFC melkfabriek). Dus het SALDO is in Ierland stukken beter! Ze zijn dus echt niet Jalours, graag de titel aanpassen!
Jos 13 Augustus 2019
Is het gemiddelde verschil echt maar € 0.03 per 100 kg, of bedoeld je € 0.03 per kg?
jan veltkamp 13 Augustus 2019
@Peter, Wouter schrijft dat ze jaloers zijn op de RFC melkprijs. Dat zijn ze echt wel. Maar dat is wat anders dan het boerensaldo en dat is wat jij bedoelt. op het boeren saldo zullen ze echt neit jaloers zijn. Heb ook nog nooit gehoord van een Ier die ging emigreren om boer te worden in NL. Daar heb je wel gelijk in maar daar schrijft Wouter niet over.
Durk 13 Augustus 2019
Het Ierse bedrijfssysteem kun je beter vergelijken met NZ, dus de Ierse melkprijs vergelijken met de melkprijs van Fonterra.
Daar schateren ze om de regeltjes en de leveringsvoorwaarden van RFC, maar ze willen ook daar wel graag de melkprijs van RFC.
Boer Dirk 13 Augustus 2019
De Ieren hebben ook veel lagere excretienormen voor fosfaat. Die mogen 2,5 koeie per ha houden en zijn ook niet gebonden aan fosfaatrechten a €8000 per koe.
Dus onze kostprijs is ook zo veel hoger zodat de Ieren ons gewoon uitlachen.
Abonnee
Dark 15 Augustus 2019
Nee je emigreert niet naar Nederland om daar boer te worden. Is geen plaats voor.
Je emigreert naar nederland om daar gebruik te kunnen maken van de goede sociale voorzieningen.
Abonnee
Kjol 15 Augustus 2019
Dark schreef:
Nee je emigreert niet naar Nederland om daar boer te worden. Is geen plaats voor.
Je emigreert naar nederland om daar gebruik te kunnen maken van de goede sociale voorzieningen.
Dat heb je goed geschoten.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden