chrisdorney / Shutterstock.com

Nieuws Melkprijzen

Müller ontwikkelt premie voor dierenwelzijn

9 December 2019 - Kimberly Bakker

Müller Milk & Ingredients, de grootste melkleverancier van het Verenigd Koninkrijk en onderdeel van de Duitse Müller-groep, heeft voor 2020 een premie ontwikkeld voor dierenwelzijn. De boeren die melk gaan leveren onder 'Müller Direct Premium', verdienen 1 pence per liter extra: €0,01 per liter melk.

De melkveehouders in het Verenigd Koninkrijk die op dit moment leveren onder het concept 'Müller Direct' krijgen vanaf 2020 de mogelijkheid €0,01 per liter extra te verdienen. De melkveehouders kunnen zich komend jaar namelijk aansluiten bij 'Müller Direct Premium 2020', een concept waarbij de gezondheid en het welzijn van de veestapel vooropstaat. Eerder in dit jaar introduceerde de zuivelaar ook al een vastprijscontract.

Voldoen aan eisenpakket
Om deel te mogen nemen aan dit concept, moet wel voldoen worden aan een viertal (strenge) eisen. De eerste, en ook meteen de belangrijkste, eis is dat het euthanaseren van gezonde stierkalveren uiterlijk in december 2020 beëindigd moet zijn, zo schrijft Müller in een persbericht. Is dat niet mogelijk, dan mag dit alleen gedaan worden door een erkend dierenarts. Daarnaast moet het antibioticagebruik verminderd of volledig afgestoten worden.

Een derde eis is dat melkveebedrijven die deel willen nemen aan 'Müller Direct Premium 2020' een zogenaamde 'Farm Insight'-onderzoek moeten laten uitvoeren. In dat onderzoek wordt de gezondheid en het welzijn op het bedrijf beoordeeld. Als laatste is het noodzakelijk dat deelnemende melkveehouderijen werken via het 'National Johne’s Management Plan', dat gericht is op het beheersen en uitroeien van de chronische ziekte Johne's.

Betaling in januari 2021
Rob Hutchison, directeur melkvoorziening van Müller Milk & Ingredients, meldt in de verklaring dat de premie in januari 2021 uitbetaald wordt. Dit omdat gecontroleerd moet worden of aan de eisen is voldaan. "Voor een melkveehouder die 2 miljoen liter produceert, kan dit £20.000 opleveren", zo schrijft Hutchison. Omgerekend gaat het om €23.000. "Afgezien van de financiële winst, zullen de boeren profiteren van mogelijke verbeteringen in de gezondheid en het welzijn van hun kudde", verklaart Hutchison.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden