Shutterstock

Nieuws Nieuw-Zeeland

Slechte verkoopcijfers melkveehouders NZ

30 December 2019 - Jorine Cosse

De melkproductie in Nieuw-Zeeland is inmiddels al een aantal maanden koersvast, nadat het zich uit een diep dal heeft weten te trekken. Met dit in het achterhoofd verwacht je dat agrarische bedrijven enorm in trek zijn. Niets is minder waar. Ondanks de goede melkprijzen loopt de verkoop van melkveehouderijen enorm terug.

In augustus dit jaar meldde het Real Estate Institute of New Zealand (REINZ) al dat de verkoop van agrarische bedrijven in 3 maanden tijd met meer dan 25% gedaald was. Inmiddels is bekend dat die trend zich heeft doorgezet. Vooral de verkoop van melkveebedrijven scoort slecht. In 2019 zijn er 55% minder bedrijven verkocht dan in 2018 en zelfs 83% minder dan in 2017.

Ook de mediane prijs per hectare is de afgelopen 12 maanden door een diep dal gegaan. Het REINZ meldt dat de prijs met 22,1% gedaald is het afgelopen jaar. Rond juli leken deze prijzen nog de goede kant op te gaan. Toen vond er een stijging van 10% op de gemiddelde hectare prijs plaats. En dat terwijl de meeste zuivelgebieden een gunstige winter en goed voorjaar doormaakten.

Regelgeving, arbeid en krediet
De gunstige winter en het goede voorjaar hebben weinig effect gehad op de prijzen. Zelfs Fonterra's op 4 na beste melkprijs ooit ($7.30 per kilo) lijkt geen invloed uit te kunnen oefenen. Er wordt gesteld dat de verandering in regelgeving en kosten een rol spelen, maar ook de beschikbaarheid en kwaliteit van de arbeid in de melkveehouderij houden een vinger in de pap.

De voornaamste reden wordt echter gelinkt aan de terughoudendheid van banken om krediet te verstrekken aan de landbouwsector. De banken (die voornamelijk in Australische handen zijn) houden zich aan richtlijnen om zich minder bloot te stellen aan de melkveesector. Ze zijn zich meer gaan focussen op het investeren in de residentiële en commerciële sector. Hierdoor is er neerwaartse druk op de beschikbaarheid van financiële middelen voor de agrarische sector komen te liggen. Ook de eis van de Reserve Bank, om de kapitaalreserves te verhogen, heeft een negatieve invloed op de kredietverstrekking.

All Farm Price Index
De andere landbouwsectoren hebben minder last van slechte verkopen. Dit is te linken aan de REINZ 'All Farm Price Index'. Die steeg juist met 1,3% in de 3 maanden tot november in 2019, vergeleken met de 3 maanden tot oktober 2019. Het is voornamelijk de voorzichtige zuivelsector die worstelt met lage verkoopprijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden