Shutterstock

Nieuws Noteringen

DCA breidt aantal zuivelnoteringen fors uit

6 Februari 2020 - Wouter Baan

DCA-Markets, onderdeel van de DCA Group in Lelystad, gaat het aantal zuivelnoteringen fors uitbreiden. Naast de bestaande noteringen voor onder meer spotmelk en room komen er nieuwe noteringen voor melkpoeder (magere, volle en wei), boter, cheddar en mozzarella.

René van ’t Riet van DCA-Markets: "Met de nieuwe noteringen maken we nu een heel groot deel van de valorisatie van rauwe melk transparant. Dat is goed voor de sector en is in lijn met de transparantie die de Europese Unie afdwingt met nieuwe wetgeving die vanaf 1 januari 2021 van kracht wordt." 

DCA-Markets stelt al jaren diverse zuivelnoteringen samen. De spotnoteringen, die al ruim 10 jaar bestaan, zijn volgens Van ’t Riet toonaangevend in Nederland en daarbuiten. In 2019 zijn de foliekaasnoteringen voor Gouda en Edam geïntroduceerd. Daarmee is DCA-Markets, naar eigen zeggen, de belangrijkste Price Reporting Agent geworden in deze markten.

Dit wordt nog verder ondersteund door het toevoegen van de nieuwe noteringen. De noteringen worden op de donderdagmiddag om half 4 gepubliceerd op de site van DCA-Markets en Boerenbusiness.nl. De noteringen worden volgens een vaste werkwijze samengesteld.

Vaste werkwijze
Van ’t Riet legt uit: "DCA-Markets gebruikt voor het zuivelsegment in zijn geheel dezelfde methodiek. Dat betekent dat prijzen op donderdag worden gecollecteerd bij een geselecteerd prijspanel. Zij rapporteren de handel die zij in die 'lopende week' hebben gedaan in het betreffende product, waarvoor vaste specificaties zijn opgesteld. Die specificaties zijn samen met de sector vastgesteld en voor iedereen inzichtelijk. Net als de methodiek die wordt gehanteerd. Dat zijn allemaal regels zoals die door de EU zijn vastgelegd."

De eerste publicaties van de nieuwe noteringen zijn vandaag, donderdag 6 februari. Samen met de bestaande noteringen bestaat het complete zuivelpallet dan uit: Spotmelk (Nederland, Noord- en Zuid-Duitsland), room, magere melkconcentraat, boter, volle melkpoeder, magere melkpoeder (feed en food), weipoeder (feed en food), mozzarella, cheddar mild en cheddar curd.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Vloeibare zuivel in cyclus hete en koude baden

Analyse Zuivelbusiness

Melkvet winnaar op meest positieve zuivelmarkt

Analyse Zuivelbusiness

Overtuiging mist nog in oplopende zuivelmarkt

Analyse Zuivel Business

Kleine opkikkers handel, nog niet voor hele markt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden