Casimiro PT / Shutterstock.com

Nieuws Verenigde Staten

Deal tussen DFA en Dean Foods lijkt eindelijk rond

2 April 2020 - Jorine Cosse

Na veel getouwtrek lijkt de deal tussen Dean Foods en Dairy Farmers of America, Amerika’s grootste zuivelcoöperatie, eindelijk rond. De coöperatie moest hiervoor wel dieper in de buidel tasten. Het bod van $425 miljoen dat in maart werd verworpen bleek niet voldoende.

Afgelopen februari werd bekend dat overname van het failliete Dean Foods door zuivelcoöperatie Dairy Farmers of America (DFA) rond was. DFA zou $425 miljoen neertellen voor 44 van Dean Foods’ faciliteiten. Medio maart werd echter bekend dat er van de deal werd afgezien. Vervolgens werd het bedrijf aangeboden middels een openbare veiling, die op 30 maart afliep.

Nieuw bod
Binnen DFA werd opnieuw geëvalueerd wat de mogelijkheden waren, waarna de zuivelcoöperatie een nieuw bod uitbracht van $433 miljoen. Dit bod had betrekking op dezelfde 44 faciliteiten van Dean Foods. De hoorzitting waarin de gerechtigde goedkeuring gevraagd wordt staat gepland op 3 april. Mocht alles geaccepteerd worden, dan worden de transacties afgerond rond eind april.

Met dit bod eigent Amerika’s grootste zuivelcoöperatie zich het grootste aandeel in Dean Foods toe. Prairie Farms Dairy komt op de tweede plek, de zuivelverwerker koopt voor $75 miljoen een aandeel op. De restanten worden verdeeld over verschillende andere Amerikaanse zuivelverwerkers.

Onzekerheid rondom DFA
Het is wel een opvallende wending in het verhaal van DFA, aangezien ze dinsdagavond (Amerikaanse tijd) een aantal van de grootste leden melkveehouders in Wisconsin gesommeerd hebben grote hoeveelheden melk weg te spoelen. Aanleiding hiertoe was dat er meer melk beschikbaar was dan dat verwerkt kon worden. Daarbij was er een afnemende vraag naar melk, deels omdat de foodsector plat ligt.

Ook gaan er verhalen rond dat DFA in zwaar weer verkeerd. Leden melkveehouders van de coöperatie zijn dan ook angstig voor wat komen gaat. Zij staan niet volledig achter de keus van DFA. Met het opkopen van Dean Foods zijn de melkveehouders bang dat het verlies van concurrentie betekend dat er nog meer druk op de (al lage) prijzen komt te staan. DFA heeft echter aangegeven dat dit juist kansen gaat bieden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden