Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Melkveehouders VS spoelen melk gedwongen weg

2 April 2020 - Jorine Cosse - 3 reacties

De uitbraak van het coronavirus begint ook in de Verenigde Staten zijn tol te eisen. Niet alleen het dagelijkse leven in de dicht bevolkte steden krijgt een klap te verwerken, ook de melkveesector wordt flink onderuitgehaald. In de staat Wisconsin worden grote melkveehouders gevraagd tienduizenden liters verse melk weg te laten lopen.

Winsconsin is in de Verenigde Staten de op 1 na grootste zuivelproducent. De melkveesector in de staat wordt momenteel hard getroffen door de uitbraak van het coronavirus.

Normaal gesproken wordt een derde van de zuivelproductie uit Wisconsin gebruikt in de foodsector. Door het coronavirus ligt deze sector op zijn gat, waardoor een groot deel van de productie geen afzetmarkt meer heeft. Reden voor melkverwerker Dairy Farmers of America (DFA) om enkele van de grootste melkveehouders gedwongen tienduizenden liters verse melk weg te laten spoelen.

Bijna 100.000 liter wegspoelen
Eén van de getroffen melkveehouders doet zijn verhaal aan de Milwaukee Journal Sentinel. Hij geeft aan dat 1 telefoontje ervoor zorgde dat hij nu dagelijks 25.000 gallons, wat omgerekend ruim 94.000 liter is, wegspoelt, omdat er geen koper is voor de melk. De familie melkt inmiddels 2400 koeien, waardoor ze tot de grote melkveehouders in de staat behoren.

Voor nu heeft de coöperatie waartoe de familie behoort, Dairy Farmers of America, aangegeven de gedupeerde melkveehouders gewoon te betalen voor de weggespoelde melk. Helaas verkeerd deze coöperatie net als vele andere Amerikaanse zuivelcoöperaties financieel in zwaar weer, waardoor het maar de vraag is hoelang ze de betalingen vol kunnen houden.

Moeilijke tijden
De melkveesector in de Verenigde staten heeft het al jaren moeilijk. Door een wetsverandering in 1970 vervielen wetten die massaproductie in toom hielden, waardoor de agribusiness de overhand kreeg. Kleine (familie)bedrijven werden hierdoor gedwongen om te streven naar optimale productie, wat voor de meeste een onmogelijke taak bleek.

Doordat er steeds meer geproduceerd werd, kwamen de prijzen onder druk te staan. Dit is nog altijd het geval. Eind 2019 leek het de goede kant op te gaan met de prijzen, maar nu de coronacrisis de wereld in zijn greep heeft is niets meer zeker.

Minder bedrijven, meer melk
Door de jaren heen zijn er al veel melkveehouders gestopt, omdat ze simpelweg niet meer mee konden komen. In 2003 telde de VS nog ruim 70.000 bedrijven, in 2019, 15 jaar later, zijn dat er nog maar iets meer dan 34.000. In 2019 alleen al stopten er 3.281 melkveehouders, waarvan 800 in de staat Wisconsin.

Des ondanks blijft het aantal koeien en de melkproductie stijgen. Dit is volgens sommige Amerikaanse melkveehouders te wijten aan het feit dat ze steeds meer moeten produceren om maar voldoende inkomsten te kunnen genereren.

Overigens heeft de Amerikaanse overheid onlangs aangegeven flink de portemonnee te trekken voor de agrarische sector. Dit blijkt nu dan ook hard nodig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Gijs 4 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886514/melkveehouders-vs-spoelen-melk-gedwongen-weg]Melkveehouders VS spoelen melk gedwongen weg[/url]
Kapitalisme: veel aanbod en klote prijs. Niet als de olieprijs; schrokoplieden, die zich niet kunnen beheersen. Het gekke is; de lage prijs doet er niet voor consumenten, wel de verkwi sting en ammoniakuitstoot. Dit pikken zij niet. Terecht.
schoenmakers1 5 April 2020
Gijs weet niet waar hij over spreekt, zulke reacties worden op nu.nl zelfs nog niet geplaatst, al ze positief zijn voor de boeren, hier zou het negatieve ook geweerd moeten worden
Peter 6 April 2020
Kwestie van ook vraag en aanbod in Coronatijd, zo werkt dat in het kapitalisme. Dit systeem hangen ook wij aan. Is doodzonde van de melk en de geproduceerde ammoniak en CO2.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden