Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Zuivelbedrijven sluiten crisisdeal in melkcollectie

4 April 2020 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

De Nederlandse zuivelbedrijven hebben afspraken gemaakt over de melkcollectie bij de melkveebedrijven, mocht er door de coronacrisis de komende periode ergens een kink in de kabel komen. De komende weken bereikt de melkproductie haar traditionele piek in het seizoen.

Als er problemen ontstaan in de melkverwerking, dan lossen de zuivelondernemingen dit zo veel als mogelijk samen op. Dit meldt de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). In deze periode zijn er nog geen problemen bij de verwerking van de melk, benadrukt de NZO. Zowel het ophalen van melk, de productie als de distributie van zuivelproducten verloopt volgens planning.

Melkstromen tijdelijk opheffen
De zuivelondernemingen hebben diverse scenario's uitgewerkt, waarin zij kunnen samenwerken in de grondstofvoorziening. Als bijvoorbeeld 1 of meerdere zuivelbedrijven de melk niet meer kan ophalen of verwerken, kan een beroep worden gedaan op capaciteit die wellicht nog bij andere ondernemingen beschikbaar is. Bovendien kan het onderscheid tussen verschillende melkstromen tijdelijk worden opgeheven, zodat extra verwerkingscapaciteit beschikbaar komt.

De verwerking van de melk kan bijvoorbeeld in gevaar komen door ziekteverzuim op de fabrieken als gevolg van het coronavirus, geeft de NZO als voorbeeld. Met dat doel hebben de zuivelbedrijven de draaiboeken opgesteld. Als alle vervangende mogelijkheden zijn benut, kan een tijdelijke vermindering van de melkaanvoer in beeld komen. 

Overleg in noodscenario's
Voor een dergelijk noodscenario gaan de NZO en de belangenorganisaties in de melkveehouderij alle beschikbare mogelijkheden verkennen in overleg met de rijksoverheid en de Europese Unie, schrijft de brancheorganisatie. "De zuivelondernemingen doen er in huidige uitzonderlijke omstandigheden als gevolg van het coronavirus alles aan om de consument van zuivelproducten te voorzien." 

In de Verenigde Staten en Canada moeten melkveehouders massaal melk op het land dumpen door grootschalige vraaguitval als gevolg van de coronacrisis. Dat is in Nederland niet het geval. De gezamelijke scenario's van de zuivelbedrijven zijn er juist voor bedoeld de melkinname bij calamiteiten zo goed mogelijk door te laten gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Abonnee
mt 4 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10886566/zuivelbedrijven-sluiten-crisisdeal-in-melkcollectie]Zuivelbedrijven sluiten crisisdeal in melkcollectie[/url]

We zitten al vanaf 2015 in de grote shit, op allerlei vlakken, nu dit weer, als het slecht loopt kunnen we ook gaan lozen...
Hoe lang gaan wij dat nog trekken als melkveehouders!!!!?
Melker 4 April 2020
@ mt

If you can't stand the heat, get out of the kitchen
vanplateringen 4 April 2020
Mt, een koeieboer krijgt toch enorm veel subsidie per jaar, iets wat b.v. een varkensboer niet krijgt. Als je de tent dan nog niet rond kunt zetten.....?
Piet 4 April 2020
Altijd mooi dat mensen elkaar zoveel gunnen als ik de reacties hier boven lees. Echt top. Prettig weekend en voor iedereen goed gaan
Abonnee
Dirk 4 April 2020
van plateringen roept ook weer zo maar wat.
je hebt volkomen gelijk mt.
vanaf de afschaffing van melkq. is het gedonder begonnen.
Die bevrijdingsdag wordt niet meer herdacht denk ik.
Ae 5 April 2020
Ik merk dat bijna elke forum van boerenbusiness is besmet met een of andere linkse rakker.. Forum beginnen altijd met een mooie discussie punt.. Maar het vertroebelt door dit soort uitingen.. Jammer..
Ton Westgeest 5 April 2020
We hebben een financiële crisis gehad in 2007. Dat was een correctie op de gigantische financiële kunstjes die de banken en financiële instellingen verzonnen hadden.

Deze crisis hebben we opgelost, niet met te kijken hoe dit kon gebeuren en niet de schuldigen achter de tralies te zetten, nee...we hebben het opgelost met nog meer schulden!! Alles is gewoon doorgegaan de torenhoge salarissen en bonussen.

Met als resultaat dat het hele financiële systeem naar de knoppen is.....Rente betalen voor spaarcenten!! Banken die alleen met winst en aandeelhouders bezig zijn, terwijl zij een hele andere functie hadden in de maatschappij.!! Dank zij de politiek die aan alle kanten in had moeten grijpen.

Deze corona griep is, volgens conspiracy gemaakt omdat ze er niet meer uitkomen. Ik zelf geloof er niet in, maar ik ben wel van mening dat het een correctie teweeg brengt, ook financieel, die heel erg noodzakelijk is voor de hele samenleving. De wereld hede ten dage.....

Mensen die alles maar gewoon vinden....dat ze verzorgd worden, dat er genoeg eten is, dat er maar genoeg IC bedden zijn......
Ze verwachten steeds meer van anderen en willen daar zo weinig mogelijk voor doen!!! Komen steeds met meer en zwaardere eisen....En het mag ook nog zo weinig mogelijk kosten.!!

Er zijn geen files meer en ons blauw staat geparkeerd op de landings banen. En kijk hoe schoon de lucht nu is... Hoe kan het dat alle mest op het land ligt en er geen luchtverontreiniging en stikstof depositie is. Zelfs de fijnstof is bijna verdwenen!!!

En de politiek......die duwt nog ff een paar wetjes erdoor over stikstof en andere zaken, verder doen ze niets alleen de mensen meer angst aanjagen met de griep. De corona griep die voor het gemak even overal de schuld van krijgt....De angst regeert!!

Het is jammer maar ik ben bang dat voor een echte correctie, om mensen weer te waarderen die het verdienen en ook de waardeloze consumptie maatschappij te laten veranderen, de crisis nog veel dieper zal moeten gaan!

STERKTE!!

schoenmakers1 6 April 2020
Een heel goed stuk Ton
???!!! 6 April 2020
hyperinflatie. gaat het leger ingrijpen om voedsel te verdelen of om boeren te beschermen tegen plundering?
Ton Westgeest 7 April 2020
???!!! Zover is het nog lang niet.....

Eerst krijgen we nog een tijd dat we de producten niet kwijt kunnen. Er gaan er veel sneuvelen. Dan komt er een tijd dat het besef groeit dat er tekorten gaan ontstaan.

Tegelijkertijd komt dan ook het besef dat we uit weelde op D66 en de linksen hebben gestemd!. We krijgen dan pas goed in de gaten dat we alle belastinggeld hebben uitgegeven aan gemaakte natuur en gesubsidieerde activistische milieugroeperingen.... Dat we met een grote staatsschuld komen te zitten van bijna 1000 miljard! en dat we ons als land alleen nog maar kunnen onderscheiden als drugsland...
De rest hebben we dankzij de bestaande politieke partijen allemaal weggegeven aan het buitenland! We kunnen nog geen antibiotica pil of mondkapje maken alleen Xtc pillen....

En dan komt er pas paniek... met een bankrun en plundering als gevolg....

En dan zijn de rapen pas echt gaar!!!
schoenmakers1 8 April 2020
Het leger zal ons echt niet beschermen, ze zullen je enkel alles afnemen, vertrouw nooit iets wat met de overheid te maken heeft, ze mogen alles en hoeven niks
Abonnee
Dirk 9 April 2020
De binnenlandse productie van mondkapjes komt in ieder geval binnen 2 weken goed op gang. Gevolg van geweldige samenwerking van enkele grote ondernemingen.
Fantastisch.
Misschien komt het met de rest ook wel goed als iedereen de schouders er onder zet en goed samengewerkt.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden