Shutterstock

Nieuws Export

Babymelkpoeder booming in China

25 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Het belang van China in Nederlandse goederen is gestegen. Over de eerste 4 maanden van het jaar nam de exportwaarde richting China toe met maar liefst €500 miljoen, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Vooral babymelkpoeder en varkensvlees zijn in trek. 

De totale exportwaarde van goederen richting China is over de eerste 4 maanden gestegen tot €3,5 miljard, een toename van maar liefst 16%. De exportwaarde van machines droeg met €1,1 miljard voor meer dan 30% bij aan de totale exportwaarde. Op de tweede plek staat de export van babymelkpoeder, dat droeg voor bijna 14% bij aan de totale exportwaarde richting China.

De exportwaarde van babymelkpoeder is over de eerste 4 maanden met 17,4% toegenomen tot €486 miljoen. De exportwaarde van varkensvlees nam met maar liefst 140,3% tot €334 miljoen. De forse toename in varkensvleesimport hangt samen met het gebrek aan zelfvoorziening in verband met uitbraken van de Afrikaanse varkenspest (AVP) waar het land al geruime tijd mee kampt.

Chinees aandeel
Door de jaren heen is het Chinese belang in Nederlandse goederen steeds meer toegenomen. In 2010 was China nog goed voor 1,8% van geëxporteerde Nederlandse producten. In 2019 nam dit aandeel toe tot 3,4% en over de eerste 4 maanden van 2020 is het Chinees belang zelfs gestegen tot 4%. Hierdoor bemachtigt China de zesde exportbestemming op de ranglijst van Nederlandse producten.

Totale Nederlandse exportwaarde
Ondanks dat de exportwaarde richting China fors is toegenomen, is de totale Nederlandse exportwaarde gedaald. Over de eerste 4 maanden van het jaar nam de exportwaarde af met 8%. Gezien de coronacrisis is het niet verwonderlijk dat de totale exportwaarde is afgenomen in verband met het feit dat de prijzen van olie en gas hard onderuit zijn gegaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
jan 26 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888008/babymelkpoeder-booming-in-china]Babymelkpoeder booming in China[/url]
€500 Is niet veel toch
janus van de lange dirk. 26 Juni 2020
nee maar voor een boer is het soms al het jaarinkomen Jan. dus dan is er toch weer een voor een tijdje geholpen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden