Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Nieuws Boerenprotest

Voermaatregel houdt stand, boerenprotest groeit

3 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Landbouwminister Carola Schouten heeft haar krachtvoerplan afgelopen nacht (vrijdag) door de Tweede Kamer weten te loodsen. Motie om de regeling niet uit te voeren, haalden geen meerderheid al roept de Kamer de minister wel op tot een onderzoek. De woede onder de boeren is groot, waarbij de protesten Den Haag en andere delen van het land vandaag naar verwachting alleen maar toenemen.

De krachtvoerregeling stond laat op de agenda van de Tweede Kamer die gisteravond en afgelopen nacht voor het laatst vergaderde voor het zomerreces. Daarvoor waren boeren onder aanmoediging van Farmers Defence Force (FDF) al weer massaal opgetrokken naar het Binnenhof, waar de trekkers bij de ingang werden geparkeerd. Ook in onder meer Groningen en Drenthe waren boerenprotesten.

Alle betrokken boerenbelangenorganisaties zijn fel tegen de krachtvoerregeling die Schouten gaat invoeren, waarbij eisen worden gesteld aan het gehalte ruw eiwit in het voer. Dat doet zij om stikstofruimte te creeëren voor woningbouw en infratructurele projecten. Voor vandaag heeft Agractie acties aangekondigd in Den Haag, waarbij het Malieveld de beoogde locatie is. De frustraties en emoties bij melkveehouders zitten hoog, verklaart ook LTO Nederland. Deze organisatie noemt de voermaatregel een 'afgang voor het ministerie'. 

In de Tweede Kamer kreeg de bewindsvrouw echter wel de steun die zij wenste. Moties om de regeling niet uit te voeren of in te trekken kregen slechts beperkte steun van de oppositie, maar niet vanuit de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Volgens Schouten heeft zij alles geprobeerd om met de melkveesector tot een akkoord te komen. De plannen die er lagen, worden volgens haar echter afgekeurd door de Raad van State, doordat niet op voorhand al een bepaalde stikstofreductie kan worden gegarandeerd. Met de door haar voorgestelde krachtvoerregeling is die juridische zekerheid er volgens haar wel.

Een motie van het CDA en de VVD om het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de krachtvoerregeling van Schouten en het alternatieve plan van de Nederlandse melkveesector om het ruweiwitgehalte in geleverd mengvoer met 3% te reduceren, is wel aangenomen. Dit onderzoek moet binnen 3 weken worden uitgevoerd. Of dit uiteindelijk soelaas biedt voor de melkveehouders, is afwachten. Schouten wil de regeling al op 1 september invoeren en tot die tijd is politiek Den Haag op vakantie.

Ook is het de vraag of zij de motie gaat uitvoeren. In het debat in de Kamer gaf zij zelf aan alle mogelijkheden al te hebben onderzocht. Als het voorstel van de melkveesector kan worden ingevoerd, moet dit leiden tot een privaatrechtelijk contract tussen de melkveehouder en de voerleverancier. Schouten gaf echter aan dat het invoeren en bovenal controleren van deze overeenkomsten op de korte termijn niet te realiseren valt. 

(LATER MEER)

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
betweter 3 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888113/voermaatregel-houdt-stand-boerenprotest-groeit]Voermaatregel houdt stand, boerenprotest groeit[/url]
en waar is dan onze boer in de 2e kamer ?
van Martels is het er niet mee eens maar stemt wel voor
wat een ****, die krijgt geen boeren stemmen meer
petatje 3 Juli 2020
Het zijn allemaal **** binnen die partij. Allemaal poppenkast om een papierenprobleem van een te lage norm die door ambtenaren bewust is gekozen om Nederland lam te leggen. Als ze ballen hadden deden ze alles om die norm in lijn met ons omringende landen te krijgen. Die norm is zonder landbouw en zonder bewoning in dit land nog niet haalbaar, vanwege de depositie vanuit de natuur zelf en neerslag vanuit de ons omringende landen!
piet 3 Juli 2020
Het CDA moet zich schamen! Dat ze instemmen met deze onzin.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden