Eigen foto

Nieuws Boerenprotest

Boerenprotest nu ook tegen supermarkten

6 Juli 2020 - 7 reacties

Omdat de supermarkten van de coronacrisis profiteren en de boeren juist niet, richten de boerenprotestacties zich nu ook tegen hen. Gisteren, zondag 5 juli, werden verspreid in het land belangrijke verkeersaders en distributiecentra van verschillende supermarkten geblokkeerd.

Bij Eindhoven blokkeerden enkele tientallen protesterende boeren de toegang tot het vliegveld. Ook voor vandaag worden er op verschillende plaatsen acties verwacht, blijkt uit informatie op social media.

Wilde acties
Volgens Farmers Defence Force schieten wilde acties als paddestoelen uit de grond. Zelf weet het landelijk bestuur ook niet precies waar wanneer welke actie met welke inhoud wordt gepland, vertelt het Friese bestuurslid Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force. De radicale actiegroep richt haar pijlen ook op de NVWA die volgens hen het leven van de boeren nog zuurder kan gaan maken door te controleren op 'verboden' te eiwitrijk voer en toenemende kalversterfte.

Opstelling Schouten aanleiding
Aanleiding voor de wilde acties is de weigering van minister Schouten om in overleg met vertegenwoordigers van verschillende melkveehouderij belangengroeperingen tot een oplossing te komen voor stikstofreductie via het voerspoor op korte termijn, die controleerbaar en handhaafbaar is.

Volgens Schouten is er maar één oplossing mogelijk en dat is de ministeriele regeling die door haar ambtenaren is opgesteld en juridisch getoetst. Elke andere aanpak kan de juridische toets niet doorstaan. "Als er een andere mogelijkheid zou bestaan, had ik het zelf wel bedacht", zei de minister vrijdag voor de camera van de NOS.

Publieksvriendelijkheid
Van Keimpema maakt zich geen zorgen over de aard van de acties, die het verkeer ernstig kunnen ontregelen. "Elke keer als wij actie voeren, vraagt de pers of het niet uit de hand kan lopen. Dat is tot nu toe nog nooit gebeurd. Als de politie langzaamaan acties voert door heel Nederland, hoor je er niemand over. Nu zijn wij aan de beurt om gebruik te maken van ons recht om te protesteren." 

Bij de wilde acties her en der verspreid in het land verschijnen ook mensen die hun steun betuigen aan de protesterende boeren, die naar eigen zeggen het "strontzat zijn iedere keer, dat gezeik uit den Haag." Vaak zijn deze symphatisanten werkzaam in de periferie van de landbouw. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
Lei 6 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888247/boerenprotest-nu-ook-tegen-supermarkten]Boerenprotest nu ook tegen supermarkten[/url]
Het is de al om bekende druppel. Volgens mij gaat het niet specifiek om één punt. Het is de opeenstapeling van bijna on uitvoerbare regeltjes en wetjes en de bemoeienis van ik weer de een of andere instantie die op onze sector (dierlijk of plantaardig, het maakt niet uit) wordt/is los gelaten. Uit onderzoek blijkt zus , en na weer een ander onderzoek is 't toch weer zo. Neem daarbij de onzekere marktsituatie van dit moment... 't Houd 'n keer op. Logisch dat men zich laat horen
Abonnee
betweter 6 Juli 2020
we worden ook gewoon genegeerd door NPO en sommige pers
vandaag in AD niks over de acties afgelopen dagen, wel over een paar demonstranten die tegen de corona maatregelen zijn

kan er ook met 1 mond gepraat worden namens de boeren? , wie gaat dat doen?
Lto is afwezig hebben geen voorzitter maar ook niemand die daar iets op lijkt
peer 6 Juli 2020
lto is toch die club van stoppende boeren waarvan opa en oma nog lid is en die in het rusthuis leeft
vanaf hier niet verder 6 Juli 2020
Het lijkt er toch wel heel sterk op dat de FDF aanhang nu weer het meest actief is!
Abonnee
Vrij grof 6 Juli 2020
Hoe staat het met de steun vanuit de zuivelfabrieken? Staan die wel achter de melkveehouders die op de trekker stappen?
Ik hoor of zie er niets van ,kan ook aan mij liggen, ben maar een akkerbouwer.
schoenmakers 1 6 Juli 2020
hou het levend
schoenmakers 1 6 Juli 2020
Maar waarom lezen we hier niet meer van de geweldige acties die door de boeren gedaan zijn in het protest tegen de sluipmoordenaar
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

Achtergrond Stikstofstemming

Hete UvA-stikstofaardappel voor heilige koe uit De Bilt

Achtergrond Stikstof

Stikstofstudie UvA vaag in woord, helder in resultaat

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox