Eigen foto

Interview Wiecher Braad

'Koe op afbetaling is kans voor melkveehouder'

23 Juli 2020 - Jorine Cosse - 3 reacties

Tegenwoordig is bijna alles te leasen: van auto's tot telefoons en ook in de agrarische sector is het een veelvoorkomend fenomeen. Onder andere met trekkers, werktuigen en melkrobots. Toch is een koe leasen niet vanzelfsprekend, sterker nog, er is geen instantie die koeien ter lease aanbiedt.

'Eigenlijk een gemiste kans', aldus Wiecher Braad, eigenaar bij Braad Livestock in Emmeloord. Hij bedacht een manier om koeien toch te kunnen leasen en bedacht het concept: Koop een koe op afbetaling. 

Hoe kwam het concept tot stand?
"Ik denk dat ik het idee al een jaar of 5 in het hoofd heb, als het niet langer is. Het is eigenlijk begonnen toen ik jaren terug vaarzen verkocht aan een leasemaatschappij in Spanje. Elke keer legde ik het spreekwoordelijk weer in de la, om het na een tijd weer af te stoffen. Ik heb veel gesprekken gevoerd met verschillende instanties, zoals investeerders, maar het kwam nooit echt van de grond. Tot een tijdje terug, toen ik besloot dat ik er echt wat mee wilde doen. In principe wordt het concept al op dagelijkse basis toegepast onder melkveehouders en handelaren."

"Sommige veehouders betalen hun aankoop iets later, dat is eigenlijk een soortgelijke situatie. Ik wil het alleen wat professioneler en groter aanpakken, daarom heb ik dit op poten gezet. Voor een melkveehouder is het heel handig, vooral omdat hij met de aankoop per direct meer opbrengsten genereerd doordat hij meer melk in de tank krijgt en in een bepaalde termijn kan afbetalen. Dat is anders bij bijvoorbeeld de lease van een trekker, dit werkt kostprijsverhogend, terwijl deze manier van afbetalen tegelijk voor extra opbrengsten zorgt."

Wat houdt het concept in?
"Eigenlijk heel simpel: het is letterlijk een koe kopen op afbetaling net als je bij een auto kan doen. Ik noem het alleen geen lease, ten eerste omdat mij verteld is dat je in Nederland geen koeien mag verleasen en ten tweede omdat de koe na een bepaalde termijn gewoon eigendom wordt van de melkveehouder. Bij lease blijft de leasemaatschappij eigenaar, dat ben ik dus in dat geval zijn en dat wil ik niet als handelaar. Het is meer dat ik melkveehouders die fosfaat- en stalruimte overhebben en graag wat extra koeien aan zouden willen houden de kans biedt om dit te kunnen doen, ondanks dat hun cashflow dat niet toe laat. Het is een win-win, ik kan alsnog 30 koeien verkopen in plaats van 15, de veehouder krijgt het aantal dat hij graag zou willen aanschaffen ondanks dat hij ze niet in één keer kon betalen en daarbij profiteert de melkveehouder direct van zijn aankoop: zijn melkopbrengst neemt toe."

 Fosfaatrechten zijn het onderpand

Wiecher Braad

Hoe creëert u zekerheid rondom de betalingen?
"Tja, wat is zekerheid? De koper tekent een contract waarin hij instemt met een onderpand in de vorm van fosfaatrechten. Mocht de koper de betaling niet kunnen voldoen, om wat voor reden dan ook, dan wordt het openstaande bedrag in fosfaatrechten aan mij betaald. De fosfaatrechten worden dan verkocht, wat mij het openstaande bedrag oplevert. De betalingen vinden maandelijks plaats, met een maximale duur van 2 jaar. Maandelijks neemt de schuld dus af, net als de waarde van het onderpand. Het is wel zo dat de koper de waarde van de openstaande schuld in fosfaatrechten niet mag verhandelen aan derden. Daarbij is het aannemelijk dat iedere melkveehouder goed voor zijn vee zorgt en aangezien datzelfde vee voor inkomsten zorgt zie ik ook de betaling wel goedkomen. Het is uiteraard wel vervelend als de koe overlijdt voordat ze afbetaald is, maar dat is dan het risico."

Is er veel animo voor dit concept?
"Sinds ik dit concept een week geleden kenbaar maakte via internet krijg ik dagelijks geïnteresseerden aan de telefoon. Ook ga ik op bezoek bij geïnteresseerden doormiddel van een persoonlijk gesprek die verdere informatie willen. Inmiddels zijn er al 2 aanvragen voldaan. Toch moet het animo nog meer groeien. In andere Europese landen als Duitsland, Engeland en Spanje is een 'lease koe' al een bekend begrip, ik denk dat dat ook hier mogelijk is. Ik hoor genoeg klanten die zeggen dat ze wel wat extra koeien kunnen gebruiken, aangezien ze de ruimte hebben, voldoende fosfaatrechten en ook voldoende voer hebben, maar het gewoon niet in één keer kunnen betalen. Omdat dit kansen biedt, denk ik dat het animo wel gaat groeien."

In hoeverre heb je je eigen bedrijfsvoering moeten aanpassen voor dit concept?
"Ik heb eigenlijk vrij weinig aanpassingen hoeven doen. Koeien verhandelen is dagelijkse kost. Ik koop ze momenteel voornamelijk in Oost-Duitsland. Daarbij geef ik ook zo nu en dan klanten uitstel van betaling, iets waar het concept eigenlijk op gebaseerd is. Ik wil het gewoon professioneler opzetten, vandaar dat ik met contracten, termijnen en onderpand ben gaan werken. Uiteraard wordt het voor mezelf wel wat lastiger als het animo enorm gaat groeien." 

"Zelf moet ik de koeien ook betalen, iets wat bij hele grote aantallen lastig kan zijn. Ik wil misschien langzamerhand op zoek gaan naar wat investeerders, dat zou een aanpassing zijn binnen het bedrijf. Ik heb nu contact met een financier en daarnaast heb ik deze week ook enkele melkveehouders aan de telefoon gehad die hun boerderij verkocht hebben, maar wel wat met het geld uit deze verkoop willen doen . Zoiets zou uiteraard ook onder contract gaan."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
hans 23 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888461/koe-op-afbetaling-is-kans-voor-melkveehouder]'Koe op afbetaling is kans voor melkveehouder'[/url]
Hoever kan de melkveehouderij in Nl nog verder zakken?
Abonnee
joep melo 23 Juli 2020
Ja dat dacht ik ook toen ik het las.
Abonnee
peter 24 Juli 2020

Diep diep en diep triest....alles van de bank, machinery lease, en de koeien er ook nog maar bij!? Slaven en niet anders
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

ZuivelNL voorziet maar weinig minder melk in 2025

Nieuws melk

Zuivelwelvaart gaat aan Nederlandse boer voorbij

Achtergrond melk

Voor Bovaer dreigt het lot van Buckler

Analyse melk

Minder mest is ook minder melk, maar hoeveel dan?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden