Agrifoto

Nieuws Liquiditeitsmonitor ABN Amro

Melkveehouder in het rood door corona

27 Juli 2020 - Jorine Cosse - 4 reacties

De liquiditeit van de Nederlandse melkveehouders ontkomt niet meer aan de coronacrisis, aldus ABN AMRO in haar liquiditeitsmonitor. Dit lag al in de lijn der verwachting, maar kwam in de vorige kwartaalupdate nog niet tot uiting. De verbetering in het vorige kwartaal wordt inmiddels hard onderuit gehaald.

In de vorige liquiditeitsmonitor, gepubliceerd in april, kwam naar voren dat de liquiditeit van de Nederlandse melkveehouders zich verbeterd had met gemiddeld €14.500, wat neerkwam op €140 per koe. Inmiddels is het tij volledig gekeerd en meldt de bank in haar tweede kwartaalupdate, die zij in samenwerking met Wageningen Economic Research (WUR) publiceert, dat de liquiditeit daalde met gemiddeld €17.400, wat uitkomt op zo'n €170 per melkkoe. Dat is dus €30 in het negatief in vergelijking met vorig kwartaal.

Veel invloeden
Tijdens de vorige kwartaalupdate speelde corona ook al een rol, maar er werd een vertekend beeld gecreëerd omdat de uitwerking van de crisis pas later voelbaar zou zijn. De ontwikkeling heeft zich dus doorgezet in het tweede kwartaal, maar er is nog iets dat een verkeerd beeld schetst. Dat ligt namelijk bij de maatregelen die onder andere bij banken getroffen zijn om uitstel van betalingen te geven bij bijvoorbeeld aflossingen en rente. Doordat deze maatregelen per bank verschilden en melkveehouders er op verschillende manieren gebruik van hebben gemaakt is maart positiever uit de bus gekomen dan april. Laatstgenoemde maand telt mee voor het tweede kwartaal, waardoor deze dus een scheve invloed heeft uitgeoefend.

Naast de invloed van de aflossingen en rentebetalingen zijn er meerdere aspecten van invloed op de liquiditeitspositie. ABN benadrukt bijvoorbeeld het tweede kwartaal traditioneel gezien wordt getekend met hogere kosten dan opbrengsten door voorjaarswerkzaamheden en de kosten die dat met zich meebrengt. Daarbij lag de melkprijs in het tweede kwartaal 7% lager dan in het eerste de toename in het melkvolume kon de lage melkprijs niet opvangen. Ook de opbrengsten van nuchtere kalveren en slachtkoeien vielen tegen door het wegvallen van onder andere de horeca. De rekening courant daalde door alle invloeden naar gemiddeld €3.400 negatief, €12.000 lager dan vorig jaar.

Prijzen
De boerderijprijs van melk daalde in de afgelopen maanden zo'n 3 à 4 cent nadat de mondiale zuivelprijzen na half maart wegzakten door de coronacrisis. De melkprijs lag in het tweede kwartaal 7% lager dan in het eerste. Dit weerspiegelt zich duidelijk in de liquiditeitscijfers. Ook de prijs van zuivelproducten kreeg klappen te verduren. Zo lag de boterprijs 16% lager dan in dezelfde periode in 2019. Toch zijn de boter- en magere melkpoederprijzen flink herstelt vanaf juli. Daarnaast is de kaasprijs ook gedaald in de eerste maanden van 2020, maar vanaf mei is er sprake van meer stabiliteit.

De prijzen van nuchtere kalveren hebben zich nog niet weten te herstellen. Deze liggen nog zo'n 30% onder het niveau van vorig jaar. Een klein lichtpuntje is dat de prijzen voor grondstoffen van mengvoeders stabiel zijn of zelfs licht dalen. Dit nadat ze begin dit jaar nog een stijgende lijn ingezet hadden. Daarbij zorgt de regen er voor dat de opbrengsten van het land minder tegenvallen dan in eerste instantie verwacht werd. Dit leidt beide dan ook tot minder hoge kosten voor het aankopen van voer.

Vooruitzichten
De vooruitzichten zijn onzeker. De coronacrisis houdt de zuivelmarkt nog altijd in zijn greep, ondanks dat er voorzichtig aan wat positieve geluiden naar buiten komen. De prijsvorming van de zuivelmarkt herstelde zich in juli flink na een fikse daling in april zo blijkt uit de Global Dairy Trade prijsindex. Wat betreft de boerderijprijzen kan er maar beter niet te vroeg gejuicht worden, maar de bodem lijkt tenminste in zicht. Het is afwachten hoe de pandemie zich verder ontwikkeld, of we weer verder kunnen opbouwen of dat we juist een terugval krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
jopke 27 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888486/melkveehouder-in-het-rood-door-corona]Melkveehouder in het rood door corona [/url]
veel bedrijven krijgen steun,waar blijft de steun aan de melkveesector?
Abonnee
mt 27 Juli 2020

De vleesverwerkende bedrijven en industrie hebben tonnen aan geld geincasseerd! Het is ronduit schandalig!
Abonnee
jan 27 Juli 2020
oja waar is LTO?
die moeten dat toch voor je doen?
Jan kievit 27 Juli 2020
Volgende ronde aangebroken van de dierhouderij haal alles uit de kast om de prachtige familie bedrijven een rendabele toekomst te geven. Paard en wagen minister schouten terug naar het aanrecht het is te laat om dezemevr schouten regerings beleid te laten uitvoeren tot maart 2021


U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox