Shutterstock

Nieuws Amerikaanse veehouderij

Californië wil bijproducten voeren verbieden

28 Juli 2020 - Jorine Cosse - 2 reacties

De Amerikaanse staat Californië wil een nieuwe wet introduceren die ervoor zorgt dat melk- en vleesveehouders geen bijproducten afkomstig uit onder andere de horeca en supermarkten aan hun vee mogen voeren. Hiermee wil de staat de methaanuitstoot reduceren.

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd moet de overtollige uitstoot van bijvoorbeeld methaan en stikstof voor een groot deel via de veehouderij worden opgelost. De nieuwe wet, die waarschijnlijk in Californië geïntroduceerd wordt, kan ervoor zorgen dat veehouders bijproducten van onder andere horecagelegenheden uit de buurt niet meer aan hun vee mogen voeren om de uitstoot van methaan te reduceren.

Methaanuitstoot terugdringen
Dit alles is te doen om een wet die in 2016 geïntroduceerd is om de uitstoot van methaangas per 2030 met 40% terug te dringen onder het niveau van 2013. Het terugdringen moet onder andere gedaan worden bij de uitstoot van stortplaatsen en veehouders. Het reguleren van deze reductie is aan de lokale overheid. Het enige waar de overheid door de huidige wet niet aan mag zitten is het voeren van bijproducten van eten, drinken, verwerken en bewerken aan vee.

De nieuwe wet brengt hier verandering in. Bijproducten zouden de uitstoot van methaan stimuleren. Mocht het zo ver komen dat de wet inderdaad zijn intrede maakt, dan is dat een aanslag op het rantsoen en de kosten van de veehouder. Hierdoor dient hij of zij duurder voer aan te kopen om het verlies van de bijproducten te compenseren. De bijproducten worden namelijk vaak tegen een klein tarief bij de veehouders afgeleverd. Een gevolg hiervan is overigens ook dat de vleesprijzen waarschijnlijk gaan stijgen, om de hoge kosten te kunnen compenseren.

Tegengas
Vanuit individuen en instanties komt veel weerstand tegen de wijziging. Uit gegevens van de United States Environmental Protection Agency (EPA) blijkt dat 18% van de door mensen geproduceerde methaangasuitstoot afkomstig is van stortplaatsen. In Californië is bestaat 18% van de gestorte materialen en producten uit voedsel. Daarbij heeft de staat te maken met een voedselverspillingspercentage van zo'n 30 tot 40%. Het voeren van bijproducten aan vee draagt bij aan minder voedselverspilling. Daarbij, wanneer het voeren verboden wordt, komt het alsnog op de stortplaats waardoor de methaanuitstoot hier weer toeneemt in plaats van gereduceerd wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Jan Veltkamp 28 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10888513/californi-wil-bijproducten-voeren-verbieden]Californië wil bijproducten voeren verbieden[/url]
Voedesle wat niet langer aan de koeien gevoerd kan/mag worden komt niet op de stortplaats terecht maar gaat de biogas installaties in. ALs je de verandering van de stikstof uitstoot wilt berekenen moet je dus niet uitgaan van stortplaats maar biogas productie.
Abonnee
Fortissimo 28 Juli 2020
Wat is er toch aan de hand met beleidsmakers vandaag de dag. Het lijkt wel of die linkse jongens op school niets geleerd hebben. Kringlopen die logisch zijn geforceerd gaan opheffen. Daar komen naar mijn bescheiden mening alleen maar ongelukken van.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden