Shutterstock

Nieuws Slachtingen

Slachtaantallen kalveren beïnvloed door coronacrisis

29 Juli 2020 - Jorine Cosse

Het aantal geslachte kalveren en varkens is in de eerste helft van 2020 gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit laat het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) weten. Voor geiten, runderen en schapen geldt een lichte toename.

Voor de slachtcijfers houdt de coronacrisis een flink vinger in de pap. Zowel het aantal geslachte varkens als het aantal geslachte kalveren is teruggelopen in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. Voor beide cijfers geldt dat de coronacrisis aanjager is van deze terugloop, maar voor ieder wel in een andere context.

Minder slachtingen
Dat er minder kalveren geslacht zijn heeft te maken met de horecasector die de deuren moest sluiten, zowel in binnen- als buitenland. In totaal liep het aantal geslachte kalveren terug met 14%, zo'n 59.000 dieren. In het voortschrijdend twaalfmaandstotaal, waarin seizoensinvloeden en maandelijkse verschillen gecorrigeerd worden, was de invloed van de gedeeltelijke lockdown duidelijk zichtbaar. Het totaal daalde in mei naar 1,58 miljoen kalveren, 4% minder dan in februari. In juni zette de daling overigens niet door en liet een lichte stijging zien. Dit is waarschijnlijk te danken aan de gedeeltelijke opening van de horeca.

Voor de varkensslachtingen geldt dat het aantal beïnvloed werd door de slachtcapaciteit in de slachthuizen. Verschillende slachterijen moesten voor enkele uren, dagen of zelfs weken de deuren moesten sluiten. Ook dit had effect op de slachtaantallen. In mei werden 16,3 miljoen dieren geslacht, 3% minder dan in april. In mei en juni kwamen de uitbraken van het coronavirus onder slachthuispersoneel aan bod, wat de daling verklaart.

Toename
Waar er in februari nog fors meer geitenbokje werden geslacht, is dit tijdens de coronacrisis gestabiliseerd. Opvallend is wel dat de structurele piek in het voorjaar dit jaar juist hoger was dan in voorgaande jaren. Dit komt omdat de geitenbokjes die normaal geëxporteerd worden door de coronacrisis sneller afgemest zijn en vervolgens in Nederland geslacht werden. Voor slachtkuikens, schapen en volwassen runderen is er een lichte stijging genoteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Nieuws Varkens

Duitsland slacht dit jaar fors minder varkens

Analyse varkens

Varkensprijs stabiel bij blijvend moeizame afzet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden