ChristenUnie

Nieuws Subsidieregeling

Schouten: 'Mooie score in kringlooplandbouw'

4 September 2020 - Jorine Cosse - 4 reacties

De regering stelt miljoenen beschikbaar voor agrarisch ondernemers die graag de omslag willen maken naar kringlooplandbouw. Volgens minister Schouten is dit slechts 1 van de stappen die het voor boeren en tuinders mogelijk moet maken om te investeren in een duurzame toekomst. 

Agrarisch ondernemers kunnen binnenkort gebruik maken van de mogelijkheid om onafhankelijke expertise in te kopen via de Subsidiemodule Agrarische Bedrijfsadvisering en Educatie (Sabe). Dat laat Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer weten. In totaal wordt er €45 miljoen beschikbaar gesteld.

Slechts het begin
Volgens de minister is deze maatregel slechts het begin van een reeks financiële regelingen die investeringen eenvoudiger moeten maken. Er komt ook een fonds voor jonge boeren, een subsidieregeling voor het verduurzamen van stallen en fiscale stimulering van kringlooplandbouw via de Milieu-investeringsaftrek of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen.

De resultaten die tot de maatregelen hebben geleid komen volgens Schouten voort uit de samenwerking tussen boeren, natuurorganisaties, provincies en andere partijen uit de overheid. Naast de gesprekken werkt het ministerie in enkele gebieden ook mee aan experimenten met innovatieve bedrijfsvisies om toekomstbestendige landbouw dichterbij te brengen.

Jarenlang proces
Ondanks dat de minister van LNV tevreden is over de toekomstmogelijkheden, zij spreekt van een 'mooie score', geeft zij wel aan dat het een proces van jaren is om de volledige omslag naar kringlooplandbouw te maken. Er moet rekening gehouden worden met het economisch perspectief van de ondernemers. Naast het investeren in de omslag dienen zij ook nog gewoon een fatsoenlijke boterham te kunnen verdienen, aldus de minister.

Naast de maatregel benoemde Schouten ook dat er een uitdaging ligt om in Europa de samenwerking rondom kringlooplandbouw te versterken. Verder benoemde ze nogmaals de stikstofmaatregel. Naar eigen zeggen wil ze perspectief bieden aan boeren die willen stoppen, als boeren die graag willen blijven ondernemen. Om de blijvers financieel te ondersteunen werkt het ministerie naast de subsidieregeling aan een omschakelfonds.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Erik 4 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10889049/schouten-mooie-score-in-kringlooplandbouw]Schouten: 'Mooie score in kringlooplandbouw'[/url]
En we gaan verder met geld verbranden .

Allerlei organisaties die programma's schrijven en vooral uren met als een gevolg een forse rekening.

Overigens is mij volstrekt niet duidelijk wat de minister nu wil behalve dat ze strooit met allerlei kreten.

Tis diep treurig
Hypocriete roverheidshelden 4 September 2020
Dit is het verschil tussen een manager en een eigenaar!

waarbij de boer ten onder gaat aan de manager die met roverheidsgeld van hard werkende arbeiders ervan door gaat, geen grap maar bloedharde cultuurroof, pa draait zich om in zijn graf!

P.s. moet Boerenbusiness ook deze €45 miljoen personificeren met een foto? Doorzichtige persoonsverheerlijking, foto BB zelf..?
BB'foto Corono Schoten 5 September 2020
foto doet niet ter zaken
Boertje 5 September 2020
Word er werkelijk nagedacht over de titel, de foto om boeren te manipuleren tot GELOOF in flauwekulmanagement..?

boer kan helaas zelfstandig denken, zonder opleiding arrogantie voor de fascistoïde comfortabele waarheid van prof. dr. tollenaar
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden