Ian Geraint Jones / Shutterstock.com

Nieuws Export

Nieuw-Zeeland legt vee-export stil na scheepsramp

4 September 2020 - Wouter Baan

Nieuw-Zeeland heeft besloten de export van levend vee voorlopig stil te leggen. Dit naar aanleiding van de scheepsramp met 43 opvarenden en zo'n 5.800 melkkoeien die deze week plaatsvond voor de kust van Japan.

Het schip, dat onderweg was van Nieuw-Zeeland naar China, is zeer waarschijnlijk gekapseisd tijdens een orkaan op de Oost-Chinese zee nabij Japan. Hoewel de zoektocht nog in volle gang is, wordt aangenomen dat vrijwel alle opvarenden zijn verdronken. Tot nu toe zijn 2 personen gevonden, waarvan 1 persoon is overleden.

Export stond al ter discussie
De Nieuw-Zeelandse regering wil weten wat er met het schip is gebeurd en daarom worden exportaanvragen voor vee voorlopig niet gehonoreerd. De export van vee stond, los van de scheepsramp, sowieso al ter discussie in Nieuw-Zeeland. De minister van landbouw lanceerde vorig jaar een plan, waarbij een totaalverbod 1 van de 4 opties was.

Andere opties zijn een gedeeltelijk verbod of het verbeteren van de omstandigheden tijdens transport. Slachtvee mag al een aantal jaar niet meer worden geëxporteerd, de export vandaag de dag betreft enkel fokvee.

China grootafnemer
China is grootafnemer van de Nieuw-Zeelandse melkvaarzen. Cijfers van de Chinese douane tonen aan dat in 2020 tot nu toe meer dan 46.000 runderen uit Nieuw-Zeeland zijn geïmporteerd, voornamelijk bedoeld om de melkproductie uit te breiden. Australië exporteert overigens verhoudingsgewijs nog veel meer koeien dan de 'Kiwi's'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden