Sorbis / Shutterstock.com

Nieuws Internationale zuivelmarkt

Chinese Yili meest waardevolle zuivelmerk

21 September 2020

Het Chinese zuivelmerk Yili heeft Danone van de troon gestoten in de 'overall Brand Finance Food 50 2020 ranking' van adviesbureau Brand Finance. De waarde van het bedrijf steeg over 2020 met 13%. Nederland staat in de top 50 op nummer 4 met Friso, het kinder- en babyvoedingmerk van FrieslandCampina.

De waarde van Yili steeg met 13% naar $8,644 miljard. Danone wordt hierdoor naar de tweede plaats verstoten met een waarde van $7,825 miljard. De top 3 wordt afgesloten met nog een Chinese zuivelaar, namelijk Mengniu met een waarde van $5,316 miljard. De andere zuivelbedrijven uit de top 10 vallen qua waarde nog wat verder weg. Het Nederlandse Friso staat op $3,739 miljard en de top 10 wordt afgesloten door Almarai uit Saudi-Arabië met $2,3 miljard. Zie onderstaande tabel voor de volledige top 10.

Yili als nieuwe nummer 1
Het zuivelmerk timmert flink aan de weg om groter en bekender te worden, zowel nationaal als internationaal. Inmiddels is Yili al 5 jaar het meest waardevolle zuivelmerk voor China. Het bedrijf heeft zich telkens in nieuwe gebieden weten te infiltreren en heeft als doel om dit jaar een internationaal netwerk te creëren met 2 miljard klanten.

Onlangs investeerde het bedrijf $4,3 miljard in een high-end biologische zuivelproductielocatie in midden-Mongolië waarmee naar verwachting 60.000 werkplekken gemoeid zijn. Daarbij geeft deze investering naar verwachting de lokale boeren en logistieke industrie een flinke boost.

Internationaal gezien heeft Yili haar vizier op Nieuw-Zeeland gericht. Hier wil het bedrijf graag 100% van Nieuw-Zeelands' op 1 na grootste zuivelverwerker Westland Milk Products in handen krijgen.

Meest waardevolle zuivelportfolio
Yili mag dan wel het meest waardevolle zuivelmerk zijn, wat betreft het volledige zuivelportfolio moeten ze nog aardig onderdoen voor Nestlé. Dat bedrijf blijft koploper, gevolgd door Lactalis en Danone. Gecombineerd hebben alle zuivelmerken die onder Nestlé vallen een waarde van $12,6 miljard. Lactalis noteert met al haar merken $11,7 miljard en de merken van Danone zijn samen $11,6 miljard waard. Het Chinese zuivelmerk komt met een waarde van $8,6 miljard niet verder dan plaats 5.

Positie Merk Land Waarde (US dollar)
1 Yili China $8,644 miljard
2 Danone Frankrijk $7,825 miljard
3 Mengniu China $5,316 miljard
4 Friso Nederland $3,739 miljard
5 Arla Denemarken $3,273 miljard
6 Amul India $3,109 miljard
7 Anlene Nieuw-Zeeland $3,083 miljard
8 Anchor Nieuw-Zeeland $2,785 miljard
9 Yakult Japan $2,31 miljard
10 Almarai Saudi Arabië $2,3 miljard
boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Resultaten

Lockdown op thuismarkt remt zuivelgigant Yili niet

Nieuws Melk

Danone blijft in Rusland, Valio gaat er uit

Analyse melk

Babyvoeding-sale dreigt bij grote voedingsconcerns

Nieuws Zuivel

Frankrijk vreest lege zuivelschappen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief