Shutterstock

Nieuws NZO

'Kwaliteit draagt bij aan economisch belang zuivel'

22 September 2020 - Jorine Cosse

De Nederlandse Zuivel Organisatie bracht onlangs het rapport 'Zuivel op hoog niveau' naar buiten waarin het economisch belang en de kwaliteit van de Nederlandse zuivelsector in de spotlight gezet worden. Is onze kwaliteit inderdaad zo vanzelfsprekend en hoe uit zich dit in de import en export?

Nederlandse zuivelproducten staan wereldwijd bekend om hun hoge kwaliteit en bewezen voedselveiligheid, aldus het rapport. Dit is ook de reden dat onze producten het goed doen op de wereldmarkt. Dit is onder andere terug te zien in de exportcijfers. De waarde van de zuivelexport draagt goed bij aan de Nederlandse economie.

Productie en economie
Binnen Europa doen we behoorlijk goed mee in de melkproductie, zeker gezien de grootte van ons land. In totaal behaalt de Europese melkproductie zo'n 166,6 miljoen ton melk. Duitsland is topleverancier met ruim 33 miljoen ton. Nederland sluit de top 5 af, na Frankrijk (2), Verenigd Koninkrijk (3) en Polen (4) met bijna 14,1 miljoen ton.

De totale economie in 2018 bedroeg €720,4 miljard. De agrarische sector droeg hier met €46,5 miljard aan bij, waarvan €7,6 miljard vanuit de zuivelsector afkomstig was. Ook wat betreft werkgelegenheid doet de sector het goed. In 2019 werkten er 35.200 mensen op een melkbedrijf en 13.800 mensen in de zuivelindustrie. Onze zuivelsector is internationaal georiënteerd, dat is ook terug te zien aan de exportcijfers.

Nederland zuivelland
Gezamenlijk produceerden Nederlandse melkveehouders met 16.260 bedrijven en bijna 1,58 miljoen koeien ruim 14 miljoen ton melk in 2019. Ruim de helft (56%) wordt verwerkt tot kaas, 15% wordt melkpoeder, 8% wordt consumptiemelk- en producten, 5% wordt verwerkt tot gecondenseerde melk, 2% wordt boter en boterolie. De laatste 14% gaat naar 'overige' producten.

Veel van deze producten gaan naar andere landen. De totale exportwaarde bedroeg €7,8 miljard. Het grootste gedeelte van deze waarde, 73,1% bleef in 2019 binnen Europa. De op 1 na grootste importeur van onze producten is Azië met 15,3%, gevolgd door Afrika met 5,6%. Wat betreft de import blijft deze toch wel flink achter. We importeerden voor €3,8 miljard aan zuivelproducten naar ons land, waarvan 98,8% van de waarde uit Europa komt.

Vooral de kaasexport doet het goed. Van het totaal aan export bedraagt de export van kaas €3,655 miljard. Het grootste deel hiervan, bijna €1,2 miljard, gaat naar Duitsland. Op nummer 2 staat België, die met €476 miljoen fors minder importeert. De top 3 wordt afgesloten door Frankrijk met €373 miljoen.

Kennis, kunde en kwaliteit
Niet alleen onze zuivelproducten exporteren we naar andere landen, ook onze zuivelkennis gebruiken we als exportproduct. Hier draagt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een steentje aan bij door de Nederlandse kennis, kunde en kwaliteit wereldwijd te promoten. "Nederland wordt op de kaart gezet als gidsland voor duurzame, agrarische productie elders en positioneert Nederland zich als het land dat hoogwaardige kwaliteitsproducten voortbrengt. Het ministerie ondersteunt zo de export van Nederlandse agrarische producten", aldus NZO.

Volgens Hein Schumacher, voorzitter van NZO en directeur van FrieslandCampina, vinden we de kwaliteit van onze zuivel zo vanzelf sprekend dat we nooit specifiek over de kwaliteit praten. "De consument moet er op kunnen vertrouwen dat elk zuivelproduct veilig is," aldus de voorzitter. "Er is veel nodig om deze kwaliteit hoog te houden, daar doet iedereen in de Nederlandse zuivelketen dan ook zijn of haar best voor. We hebben een naam hoog te houden, wereldwijd wordt onze zuivel gewaardeerd, het heeft een ijzersterke reputatie en dat moeten we zo houden." Daar draagt de hulp van het LNV in bepaalde zin aan bij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melkaanvoer

Melkaanvoer in mei iets onder niveau van 2023

BB TV Richard Scheper

Krimp melkproductie wordt uitdaging voor hele keten

Nieuws Melk

Melkaanvoer april gaat licht verder omlaag

Analyse Melk

Melkaanvoer Nieuw-Zeeland schiet omlaag

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden