Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Liquiditeit melkveebedrijf steunt op voorschot corona

26 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness

De liquiditeit van Nederlandse melkveebedrijven is in het derde kwartaal van dit jaar enigszins hersteld van de daling in het tweede kwartaal. Dit komt vooral door de coronaregelingen. Voor het lopende vierde kwartaal is het perspectief niet gunstig.

Uit de zogeheten Liquiditeitsmonitor van ABN Amro komt naar voren dat de stand van de rekening-courant de afgelopen 3 maanden is verbeterd met €2.600, zo'n €25 per melkkoe. De stand aan einde van het derde kwartaal bereikt volgens de bank daarmee vrijwel de nullijn, te weten €700 negatief. De verbeterde liquiditeit komt echter niet uit de operationele bedrijfsvoering, maar is vooral te danken aan ondersteunende maatregelen in deze coronacrisis, meldt ABN Amro in een verklaring.

Melkveebedrijven hebben bijvoorbeeld een vervroegde uitbetaling van betalingsrechten ontvangen. RVO keerde in juli een voorschot uit van gemiddeld €9.000 van deze betaling, die normaal pas in december plaats vindt. Bovendien hebben melkveebedrijven gebruik gemaakt van het bijzondere uitstel op het betalen van belasting. Ook hebben ondernemers gebruik gemaakt van de opschortingsmogelijkheid die de banken boden. 

Ondersteuning verbloemt
Veel ondernemers hoefden voor een periode van 6 maanden, in het tweede en derde kwartaal, geen aflossingen en soms ook geen rente te betalen. Dat scheelde een gemiddeld melkveebedrijf zo'n €4.000 tot €5.000 per maand aan aflossingen, aldus ABN Amro. De liquiditeitsverbetering door deze ondersteuningsmaatregelen verbloemt volgens de bank dat de kasstroom te lijden heeft van de lage prijzen voor melk, nuka's en slachtvee.

De melkinkomsten namen in het derde kwartaal met €4.300 af in vergelijking met een jaar eerder. Dit komt vooral door een lagere melkprijs, die gemiddeld 3,5% lager ligt ten opzichte van een jaar eerder. Melkveebedrijven hebben het afgelopen kwartaal ook minder geïnvesteerd, terwijl ook de overige uitgaven afnamen. De huidige positie is vergelijkbaar met die van een jaar geleden. De ontwikkeling van de stand op de lopende rekening is een resultante van de bij- en afschrijvingen. Neveninkomsten en privé-uitgaven zijn wel in het saldo verwerkt, aldus ABN Amro.

Lagere betalingen
De marktontwikkelingen in het lopende kwartaal, onder invloed van de huidige coronacrisis, bieden weinig aanleiding tot meer optimisme voor de liquiditeitspositie van de Nederlandse melkveebedrijven. RVO betaalt in december de resterende betalingsrechten nog uit. Dit is gemiddeld €12.000, maar het voorschot van €9.000 is hier dus al van af. Daardoor vallen de betalingen in december veel lager uit dan vorig jaar, concludeert ABN Amro.

Ook aan het opschorten van de aflossingen door de banken is een einde gekomen. Er komt geen nieuwe collectieve regeling voor uitstel, licht ABN Amro toe, maar er kan wel maatwerk worden geboden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden