Shutterstock

Nieuws liquiditeitsmonitor

Financiële positie melkveehouder fors omlaag

26 Januari 2021 - 1 reactie

De financiële positie van melkveebedrijven is in het laatste kwartaal van 2020 hard onderuit gegaan, zo blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro. Dit is onder meer toe te schrijven aan de fosfaatrechten die nog niet in lijn waren met de daadwerkelijke bezetting.

In het derde kwartaal ging de liquiditeit van Nederlandse melkveehouders erop vooruit. Dit kwam echter niet door de operationele bedrijfsvoering, maar was vooral te danken aan ondersteunende maatregelen in de coronacrisis. Om ondernemers financieel tegemoet te komen vanwege de coronacrisis keerde RVO vorig jaar 45 procent van de totale GLB toeslagen al in juli uit. Bedrijven die hier voor opteerden ontvingen 80% van de toeslagen als voorschot.

Dit dempte de liquiditeitsdaling in het derde kwartaal, maar daardoor is in december gemiddeld nog maar 11.000 euro aan GLB toeslag ontvangen. In het vierde kwartaal zakte de gemiddelde rekening-courant met ruim 10.000 en noteerde op 12.000 negatief. Een voorname oorzaak van de daling was de fosfaatrechten die veel melkveehouders nog moesten aanschaffen.

Melkopbrengst
Over heel 2020 lag de melkopbrengst inclusief toeslagen gemiddeld op circa 37 cent per kilo. In 2018 en 2019 lag de opbrengst nog op circa 38,5 cent per kilo. Hierbij moet wel opgemerkt worden dan de verschillen tussen bedrijven erg groot zijn als gevolg van diverse melkstromen, afzetmarkten en prestaties van de zuivelafnemer.

Op jaarbasis was het verschil in de totale melkopbrengst kleiner, namelijk €1000. Dit heeft te maken met een hogere melkproductie. Kijkend naar de melkopbrengst van het vierde kwartaal wordt er een positief verschil van €2.000 geconstateerd in vergelijking met het derde kwartaal.

2021
ABN Amro verwacht de komende maanden een lichte verbetering van de liquiditeit op melkveebedrijven. Dit vanwege de uitkering van de toeslagen voor weidegang in januari en de voorjaarskosten die pas over enkele maanden komen. De prijsvorming van zuivelproducten blijft daarentegen onzeker in verband met de coronacrisis en beperkte afzet richting de horeca die dit met zich mee brengt.

boerenbusiness.nl

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
mt 27 Januari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10890794/financiele-positie-melkveehouder-fors-omlaag]Financiële positie melkveehouder fors omlaag[/url]

Dat kunnen ze wel rap schrijven negatieve info.

Vandaag de zuivelnoteringen klap omhoog, en men is hier niet meer thuis! Tijd voor positief nieuws graag! De aap komt steeds meer uit de mouw
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

'Liquiditeit varkensbedrijf knelt, maar wel perspectief'

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Resultaten

Lockdown op thuismarkt remt zuivelgigant Yili niet

Nieuws Varkens

Tönnies leed fors omzetverlies in 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief