Shutterstock

Nieuws Rechtszaak

Melkers eisen directe uitbetaling van DOC Kaas

12 Maart 2021 - Kimberly Bakker

De rechtszaak tussen zuivelverwerker DOC Kaas en een groep van 33 oud-leden van de coöperatie blijft nieuwe wendingen nemen. Waar DOC Kaas het in december aangetekende hoger beroep wil afwachten, eist de advocaat van de melkers nu dat het bedrag direct wordt overgemaakt. Er wordt zelfs gedreigd met het aanvragen van een faillissement. "In onze ogen is dat laatste een oneigenlijk drukmiddel", reageert de verwerker.

Begin oktober vorig jaar bepaalde de rechtbank in Assen dat zuivelverwerker DOC Kaas de ingehouden transactiesom alsnog moet uitbetalen aan een groep van 63 melkveehouders. Dit bedrag was na de fusie met zuivelonderneming DMK bestemd voor de leden die na de fusie, onder een aantal voorwaarden, lid zouden blijven van zuivelcoöperatie DOC Kaas. In 2017 spande een groep melkers een echter eerste proces tegen de zuivelaar aan, omdat zij niet geïnformeerd waren dat zij geen recht hadden op de fusiebonus als zij lid-af zouden zijn.

In het kort: in de jaren na de fusie hebben honderden leden hun geluk elders gezocht en DOC Kaas de rug toegekeerd. Daar wringt de schoen. DOC Kaas meldt dat de fusiebonus bedoeld is voor melkveehouders die ten minste tot eind 2018 lid zouden blijven. De groep die de rechtszaak is begonnen, is van mening dat ook de vertrekkende leden recht hebben op de bonus. Zij zeggen niet op de hoogte te zijn geweest van de toegevoegde bepaling die aangeeft dat de fusiebonus aan de neus van vertrekkende leden voorbijgaat.

Directe uitbetaling geëist
Inmiddels heeft de rechtbank dus bepaald dat DOC Kaas dit bedrag alsnog moet uitbetalen. Advocaat Dinant te Biesebeek liet eerder weten dat het voor de 63 melkveehouders gaat om een bedrag van €2,5 miljoen. De coöperatie daarentegen meldde in oktober al het niet eens te zijn met de uitspraak van de rechtbank in Assen en wil daarom eerst het in december aangetekende hoger beroep afwachten. Volgens de zuivelaar waren deze oud-leden-melkveehouders namelijk wel degelijk geïnformeerd over de voorwaarden.

Dit duurt een groep van 33 oud-leden-melkveehouders te lang en daarom eisen zij nu dat de uitbetaling van hun deel van de transactiesom direct wordt uitbetaald. De advocaat zet alle zeilen bij en dreigt inmiddels zelfs met het aanvragen van het faillissement van DOC Kaas. "Dit is wat ons betreft kansloos", reageert de verwerker in een persbericht. "De vorderingen van de oud-leden worden door ons op goede gronden betwist. Bovendien kan dit niet leiden tot een plicht om 33 oud-leden direct te betalen. Wij beschouwen deze aanvraag dan ook als oneigenlijk drukmiddel. Faillissementsaanvraag is daarmee niet anders dan misbruik van procesrecht."

Betalingsgarantie
In afwachting van het hoger beroep heeft de zuivelverwerker het gevorderde bedrag overigens al wel overgemaakt naar een derdenrekening van de advocaat van de eisers. "Om de groep van 63 oud-leden-melkveehouders toch zekerheid van betaling te bieden, heeft DMK daarnaast aangeboden een garantie te stellen voor het bedrag. Hiermee krijgen de eisers zekerheid van betaling bij een voor hen positieve uitspraak."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Geen paniek bij DOC over negatief advies rechtzaak

Nieuws Melk

Ook DOC Kaas voorziet melkprijs van een plus

Nieuws melk

Jumbo en DOC Kaas zetten duurzame kaasketen op

Nieuws Melk

Arla en DOC Kaas sleutelen opnieuw niet aan melkprijs

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox