Agrifoto

Nieuws Melk

41 melkveehouders weg bij FrieslandCampina

7 Juli 2021

Bij FrieslandCampina hebben 41 melkveehouders het afgelopen gebroken jaar, van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021, gebruik gemaakt van de vertrekregeling die is ingesteld na de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008. Er lopen nog 13 aanvragen.

Dit meldt de Stichting Dutch Milk Foundation (DMF), die als onafhankelijke organisatie de Vertrekregeling samen met de regeling Beschikbaarstelling Melk uitvoert. Deze 2 regelingen zijn ingesteld als een van de voorwaarden van de Europese Commissie voor het goedkeuren van de fusie van Friesland Foods met Campina. Hierbij wordt beoogd dat 1,2 miljard kilo boerderijmelk ter beschikking komt van derden.

Vertrekpremie van €5 per 100 kilo
Dit gaat via de Vertrekregeling. Leden-melkveehouders die willen overstappen van FrieslandCampina naar een andere koper van boerderijmelk in Nederland, ontvangen hiervoor een premie van € 5,- per 100 kilo. Daarbij geldt de levering in het voorafgaande kalenderjaar als referentie. Leden van FrieslandCampina kunnen op elk moment van het jaar de vertrekpremie aanvragen en na de lopende maand plus 3 maanden de leveringen aan de nieuwe afnemer starten.

DMF heeft het afgelopen gebroken boekjaar 55 aanvragen voor de vertrekpremie ontvangen. Daarvan zijn 41 toegewezen, 1 afgewezen en 13 aanvragen nog in behandeling zijn, zo laat de stichting in een verklaring weten. In de afgelopen 12 jaar hebben in totaal 439 melkveehouders succesvol gebruik gemaakt van de regeling. Daardoor is inmiddels 512 miljoen kilo melk bij FrieslandCampina vertrokken, oftewel 43% van de totaal beschikbare hoeveelheid.

Melk naar Arla en De Graafstroom
Met de regeling Beschikbaarstelling Melk krijgen Arla Foods in Nijkerk en kaasfabriek De Graafstroom in Bleskensgraaf de beschikking over ledenmelk van FrieslandCampina. Deze 2 bedrijven moesten als onderdeel van de fusie worden verkocht. De fabriek in Nijkerk ging, inclusief merken als Melkunie, naar Arla Foods. De kaasfabriek in Bleskensgraaf werd overgenomen door Delta Milk. De volumes van de FrieslandCampina- leden die gebruik maken van de vertrekregeling worden verrekend met de volumes die gereserveerd zijn voor de verkochte bedrijven, meldt DMF.

Regenradar
Powered by Agroweer
Arla meldt nabetaling en plaagt FrieslandCampina

Nieuws Melkprijs

Arla meldt nabetaling en plaagt FrieslandCampina

Ivoorkust vraagt FrieslandCampina om hulp

Nieuws melk

Ivoorkust vraagt FrieslandCampina om hulp

Arla keert minstens 1,50 euro nabetaling uit

Nieuws Melk

Arla keert minstens 1,50 euro nabetaling uit

Topniveau voor melkprijs FrieslandCampina

Inside Melk

Topniveau voor melkprijs FrieslandCampina

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief