Agrifoto

Nieuws Melk

41 melkveehouders weg bij FrieslandCampina

7 Juli 2021 - Redactie Boerenbusiness

Bij FrieslandCampina hebben 41 melkveehouders het afgelopen gebroken jaar, van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021, gebruik gemaakt van de vertrekregeling die is ingesteld na de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008. Er lopen nog 13 aanvragen.

Dit meldt de Stichting Dutch Milk Foundation (DMF), die als onafhankelijke organisatie de Vertrekregeling samen met de regeling Beschikbaarstelling Melk uitvoert. Deze 2 regelingen zijn ingesteld als een van de voorwaarden van de Europese Commissie voor het goedkeuren van de fusie van Friesland Foods met Campina. Hierbij wordt beoogd dat 1,2 miljard kilo boerderijmelk ter beschikking komt van derden.

Vertrekpremie van €5 per 100 kilo
Dit gaat via de Vertrekregeling. Leden-melkveehouders die willen overstappen van FrieslandCampina naar een andere koper van boerderijmelk in Nederland, ontvangen hiervoor een premie van € 5,- per 100 kilo. Daarbij geldt de levering in het voorafgaande kalenderjaar als referentie. Leden van FrieslandCampina kunnen op elk moment van het jaar de vertrekpremie aanvragen en na de lopende maand plus 3 maanden de leveringen aan de nieuwe afnemer starten.

DMF heeft het afgelopen gebroken boekjaar 55 aanvragen voor de vertrekpremie ontvangen. Daarvan zijn 41 toegewezen, 1 afgewezen en 13 aanvragen nog in behandeling zijn, zo laat de stichting in een verklaring weten. In de afgelopen 12 jaar hebben in totaal 439 melkveehouders succesvol gebruik gemaakt van de regeling. Daardoor is inmiddels 512 miljoen kilo melk bij FrieslandCampina vertrokken, oftewel 43% van de totaal beschikbare hoeveelheid.

Melk naar Arla en De Graafstroom
Met de regeling Beschikbaarstelling Melk krijgen Arla Foods in Nijkerk en kaasfabriek De Graafstroom in Bleskensgraaf de beschikking over ledenmelk van FrieslandCampina. Deze 2 bedrijven moesten als onderdeel van de fusie worden verkocht. De fabriek in Nijkerk ging, inclusief merken als Melkunie, naar Arla Foods. De kaasfabriek in Bleskensgraaf werd overgenomen door Delta Milk. De volumes van de FrieslandCampina- leden die gebruik maken van de vertrekregeling worden verrekend met de volumes die gereserveerd zijn voor de verkochte bedrijven, meldt DMF.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden