Shutterstock

Nieuws Belangenbehartiging

DDB: belangenbehartiging melkveehouders versterken

17 Augustus 2021 - Redactie Boerenbusiness

De Dutch Dairymen Board (DDB) wil structureel samenwerken met andere organisaties in de belangenbehartiging voor melkveehouders. De DDB gaat de leden hiervoor toestemming vragen op de ledenvergadering van 5 oktober, zo heeft voorzitter Sieta van Keimpema de leden aangeschreven.

De bestuurders van DDB en Farmers Defence Force (FDF) hebben onlangs een gesprek gevoerd over samenwerking. "Beide organisaties willen de versnippering van de boerenbelangenbehartiging tegengaan, door meer de structurele samenwerking met elkaar, te zoeken", zo laat Van Keimpema namens het bestuur aan de leden weten. Naast voorzitter van de DDB is Van Keimpema ook lid van het bestuur van FDF.

Regionale uitdagingen
In de huidige structuur is het voor de DDB onmogelijk om ook de regionale uitdagingen erbij op te pakken. "Terwijl goede, scherpe belangenbehartiging voor de Nederlandse melkveehouders in alle regio's steeds belangrijker wordt." Samenwerking moet meerwaarde opleveren, oordeelt het bestuur van de DDB. "Nu we in een periode komen waarbij er ook regionaal/provinciaal veel boerenbelangen op het spel staan (onder meer door de voorgenomen 'gebiedsgerichte aanpak' in het stikstofdossier), is het DDB bestuur van mening dat we op structurele basis de bakens moeten verzetten."

Volgens het DDB-bestuur is samenwerking "erg welkom" om toegang te krijgen tot "een groter netwerk en klankbord én tot een nieuwe groep melkveehouders die geen lid zijn van de DDB maar wel dezelfde doelen voor ogen hebben." Op de algemene ledenvergadering gaat de DDB de leden dan ook toestemming vragen om met andere belangenbehartigers te praten over structurele samenwerking. 

Kostendekkende melkprijs
Naast FDF kan dat ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) zijn, waar de DDB bij de oprichting 15 jaar geleden aan was gelieerd. Het rommelt in het huidige bestuur van de NMV. Voorzitter Harm Wiegersma neemt op de ledenvergadering komende maand afscheid en vicevoorzitter Jeroen van Maanen heeft vorige week per direct zijn functie neergelegd, Wiegersma gaf vorige week desgevraagd aan Boerenbusiness aan dat de NMV weer veel dwingender in de regio's actief moet zijn voor de melkveehouder. 

De DDB is 15 jaar geleden opgericht met als voornaam door een verdienmodel en een kostendekkende melkprijs voor de melkveehouder te realiseren. Om dat doel te bereiken werkt de organisatie binnen de European Milk Board (EMB) samen met zusterorganisaties uit de diverse Europese lidstaten. Van Keimpema is ook president van de EMB.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden