Shutterstock

Nieuws Arbeidstekort

Britse boeren spoelen melk door de goot

13 September 2021 - Wouter Baan

Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs in het Verenigd Koninkrijk is momenteel zo groot, dat melkveehouders noodgedwongen de melk in de goot laten lopen. Ook Britse slachterijen komen handjes tekort, waardoor varkenshouders niets anders rest dan hun dieren te ruimen. De situatie is al met al zorgelijk.

Landelijke media in het VK tekenen verhalen op van melkveehouders die de melk laten lopen. Het overkomt onder meer de 60-jarige Henry Bloxham die zo'n 260 koeien melkt in Alberbury, wat ten westen van Birmingham ligt. Naast dat de melkcollectie hapert, is ook de aanvoer van voer een issue. Ook akkerbouwbedrijven zitten in de knel.

100.000 chauffeurs tekort
The National Farmers Union spreekt van een zeer zorgwekkende situatie. Er is snel actie geboden om grotere problemen te voorkomen. Gevreesd wordt voor grote logistieke problemen in de Britse voedselketen met alle gevolgen van dien. Zo is McDonald's sinds eind augustus gestopt met de verkoop van milkshakes en sommige frisdranken door problemen in de toeleveringsketen. Ook dreigt er een biertekort in Britse pubs.

Een oplossing ligt echter niet voor het grijpen. Transportfederatie Road Haulage Association zegt dat er zo'n 100.000 vrachtwagenchauffeurs te kort zijn. Het personeelstekort komt door de uittocht van Europese arbeidsmigranten als gevolg van de Brexit. Ook de coronapandemie helpt niet mee.

Grote slachtachterstand
Het personeelstekort rijdt ook Britse slachterijen in de wielen. Grote slachtconcerns kunnen naar het schijnt een kwart van de capaciteit niet invullen. The National Pig Association zegt dat varkenshouders noodgedwongen slachtrijpe varkens ruimen, omdat de stallen anders te vol worden.

De slachtachterstand betreft naar schatting zo'n 100.000 varkens. Vanuit diverse sectoren klinkt de noodroep om de immigratieregels snel te versoepelen als oplossing voor het nijpende personeelstekort.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden