Shutterstock

Nieuws Politiek

Brabant wil veeljarig beleid en gunstige natuurpacht

23 November 2021 - Klaas van der Horst - 1 reactie

De Noord-Brabantse landbouw staat voor de periode tot 2030 voor stevige opgaven. Zo wil de provincie dat de veehouderij de emissies stevig beperkt. Maar er wordt ook breed gestimuleerd. Natuurinclusieve landbouw het meest. De provincie helpt die ook met zo'n 1.500 hectare natuurpacht op gunstige voorwaarden.

Verantwoordelijk gedeputeerde Elies Lemkes maakt in een interview met Boerenbusiness duidelijk dat ze de agrarische bedrijvigheid graag wil behouden. Zeker op de kleine en middelgrote bedrijven is de provincie naar eigen zeggen zuining. Vanwege hun economisch belang, maar vooral ook vanwege hun brede rol in het landelijk gebied én bij beheer van natuur.

Lemkes wil daarom en met het oog op de noodzakelijke innovatie stimuleren en aanmoedigen, zegt ze. Niet alleen met adviesvouchers en  gunstige pacht, maar ook met behulp van langjarige beleidszekerheid. Voor het eerst stelt de provincie daarvoor een kader op voor een periode van bijna tien jaar. Brabant is daarmee koploper. Andere provincies, zoals Gelderland, kijken geïnteresseerd mee. Het ontwerp-beleidskader ligt nog ter inzage.

20% minder koeien
In de periode tot 2030 is wel voorzien dat dat het areaalbeslag van de melkveehouderij met 15.000 hectare krimpt en dat er bijna 20% minder koeien komen. Ook de varkens- en kippenstapel zal verder afnemen. Om kwetsbare natuur te beschermen, is de provincie ook al begonnen met opkoop van bedrijven.

Het volledige interview met gedeputeerde Elies Lemkes lees je vanmiddag op Boerenbusiness.nl.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Martien Schoenmakers 23 November 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10895240/brabant-wil-veeljarig-beleid-en-gunstige-natuurpacht]Brabant wil veeljarig beleid en gunstige natuurpacht[/url]
De provincie, de gemeentes, willens vanalles, maar het enige wat ze doen, is de vriendjes zeer erg veel bevoordelen, en anderen totaal kapot maken, ik zou willen, dat van mijn situatie, eens een jounalist, een verslag en rapportage zou maken, en niet naar de norm van de overheid, maar de norm van waarheid, zal niet gebeuren, want persvrijheid is er schijnbaar helemaal niet, enkel goedwillende, totaal kapot maken, en zoals mijn buurman, in 20 jaar 60 ha grond totaal cadeau doen, waar is de controlerende functie van het bestuur??????????
Mijn burgemeester had nooit benoemd mogen worden, maar list en bedrog, is veel belangrijker als de waarheid
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden