Shutterstock

Analyse Business Zuivel

Zuivelprijzen blijven stijgen op Global Dairy Trade

1 Februari 2022 - Eric de Lijster

De zuivelprijzen op de veildag van de Global Dairy Trade (GDT) zijn vandaag (dinsdag 1 februari) weer stevig gestegen. Dit is de tweede opeenvolgende keer, nadat de prijzen twee weken terug ook al fors waren opgelopen. De GDT staat nu op het hoogste niveau sinds februari 2014. Wat is er aan de hand?

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijsindex van de GDT is met 4,1% gestegen ten opzichte van de vorige veildag. Ook toen stegen de zuivelprijzen fors: met gemiddeld 4,6%. Over het hele spectrum zijn de prijzen van de zuivelproducten opgelopen, met de poeders als grootste prijsopdrijvers. Volle melkpoeder, met bijna 60% van het aanbod veruit het belangrijkste product op de GDT, steeg met 5,8% in prijs tot gemiddeld US $4.324 per ton. Ook magere melkpoeder liep aardig in prijs op: met 2,1% tot $4.051 per ton. Voor magere melkpoeder is dit veruit de hoogste prijs in de afgelopen vijf jaar. Ook karnemelkpoeder (BMP), dat voor het eerst sinds 4 januari weer werd aangeboden, deed mee met de positieve poedertrend door 9,7% in prijs te stijgen tot $4.009 per ton.

Ook aan de vetzijde liepen de prijzen op. Boter steeg met 3,3% in prijs tot gemiddeld $6.359 per ton, wat ook weer het hoogste niveau is in minimaal vijf jaar tijd. Boterconcentraat (AMF) plust 1,4% tot een gemiddelde prijs van $6.800, terwijl Cheddar 2,4% meer waard werd tot een gemiddelde prijs van $5.684 per ton. De plussen in de markt lagen niet zozeer aan het aanbod op de veiling: die lag met een kleine 28.500 ton vrijwel gelijk aan dezelfde periode vorig jaar. Het aanbod lag wel lager dan de vorige veildag: een kleine 6%, waarbij vooral minder magere en volle melkpoeder is aangeboden. Ook dit is echter een seizoensmatige trend.{{dataviewSnapshot(6_1643732382)}}

Melkaanvoer bepaalt de zuivelmarkt
Een belangrijke drijver voor de huidige opwaartse beweging van de GDT is de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland. Deze liep in december al danig terug en ook voor januari zijn de signalen weinig bemoedigend. Marktexperts melden in Nieuw-Zeelandse media dat de maand januari droog is verlopen voor de melkveebedrijven, wat op de melkproductie in die maand zeker een drukkend effect gaat hebben. Een beweging die naar verwachting tot het einde van het melkseizoen eind mei zich laat voelen. Kopers zijn er daardoor van bewust dat de komende maanden niet meer zuivelproducten op de markt komen door de lagere melkproductie.

Daar staat tegenover dat de huidige hoge prijsniveaus kunnen leiden tot vraaguitval naar zuivelproducten uit met name de wat minder welgestelde regio's, geven analisten aan. De kooplust van afnemers uit bijvoorbeeld Afrika, het Midden-Oosten en delen van Zuidoost-Azië kan worden getemperd door de relatief hoge zuivelprijzen. Ook een verandering in het koopgedrag van grootafnemer China kan een stevige impact hebben op de zuivelmarkt, zo klinkt het.

Hoge voerkosten dempen melkproductie
De grote vraag is nu of de oplopende prijzen op de mondiale zuivelmarkten - zo maakten afgelopen week ook de DCA-noteringen voor Noordwest-Europa een stevige opwaartse beweging - ook hun effect gaan hebben op de melkproductie. Zijn melkveehouders in met name Europa, waar naar de seizoenspiek in het voorjaar wordt toegewerkt, en de Verenigde Staten de productie op te voeren, aangemoedigd door de hogere prijsniveaus? Dat is, gelet op de hoge voerkosten waar melkveehouders ook mee te maken hebben, vooralsnog helemaal geen uitgemaakte zaak.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden