Eigen foto

Nieuws Voedselplan SGP

'Onze boeren kunnen deel voedseltekorten aanvullen'

8 Maart 2022 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Het Nederlandse kabinet en ook de Europese Unie moeten tien noodmaatregelen overwegen om voldoende betaalbare voeding in ons land te garanderen. De agrarisch ondernemers kunnen een deel van de tekorten aanvullen, maar dan moeten ze daar wel de kans toe krijgen. Dit schrijft de SGP in een tienpuntenplan voor voldoende voeding, dat is opgesteld door Kamerlid Roelof Bisschop en Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (foto). 

Door de oorlog in Oekraïne dreigt een groot deel van de inzaai van graangewassen in dat land de komende weken niet te lukken. Ook de beschikbaarheid van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen om de oogst en de kwaliteit ervan te bevorderen, wordt een uitdaging. Dit vergroot het risico op voedseltekorten in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten aanzienlijk. "Onze boeren kunnen een deel van de tekorten aanvullen, maar dan moeten ze daar wel de kans voor krijgen van Brussel en Den Haag," zegt SGP-kamerlid Roelof Bisschop in een verklaring. Ruissen vult aan: "We moeten voldoende betaalbare voeding kunnen garanderen voor onze bevolking. Dit is niet de tijd om de landbouw verder af te knijpen, maar het tegendeel." 

De SGP stelt een pakket aan noodmaatregelen voor: het opschorten van de verplichte braaklegging en bufferstroken in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), steun aan land- en tuinbouwsectoren die het hardst worden geraakt door sancties, zoveel mogelijk ruimte voor dierlijke mest in plaats van kunstmest, onmiddellijke verlenging van de derogatie voor dierlijke mest en het toelaten van mineralenconcentraten uit dierlijke mest als vervanging van kunstmest. Ook moeten de GreenDeal-doelen voor biologische landbouw en die van het halveren van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de afgifte van vrijstelling voor belangrijke middelen in onder meer de uien- en suikerbietenteelt worden opgeschort en heroverwogen.

Meer ruimte voor boeren om te zaaien
Ook pleit de SGP voor het stopzetten van onteigening van landbouwgronden in Nederland, een tijdelijk verbod op zonneparken op landbouwgronden en het behoud van voedselproductie als belangrijke waarde meenemen bij het opstellen van ecoregelingen, conditionaliteit en plattelandontwikkelingsprogramma's in het GLB en het Nationaal Strategisch Plan. Ook moet de de overheveling van het GLB-budget van pijler 1 naar pijler 2 worden beperkt en het belang van voedselproductie bij het afronden van het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn worden meegenomen.

Ruissen heeft aan de Europese Commissie ook schriftelijke vragen gesteld voor meer steun aan de land- en tuinbouw, meer ruimte voor boeren binnen het GLB om granen te zaaien en meer mogelijkheden voor het toepassen van mineralenconcentraten uit dierlijke mest.  

Problemen in ontwikkelingslanden
Frans Timmermans, Eurocommissaris en bedenker van de Green Deal, gaf gisteravond (maandag 7 maart) op vragen van VVD-Europarlementariër Jan Huitema aan dat hij geen voedseltekorten in de Europese Unie voorziet. De teelt- en oogstproblemen in Oekraïne gaan volgens hem meer de landen bedreigen waaraan Oekraïne exporteert, zoals Afrika en het Midden-Oosten. Timmermans voorziet dan grote problemen in met name de voedselvoorziening in ontwikkelingslanden. Ook gaf hij aan zeker de mogelijkheden te bekijken wat de EU hiertegen kan doen, zonder specifieke oplossingen te noemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
zeeuw 8 Maart 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10897106/onze-boeren-kunnen-deel-voedseltekorten-aanvullen]'Onze boeren kunnen deel voedseltekorten aanvullen'[/url]
De partij die nog verstand heeft van landbouw
Abonnee
jan 8 Maart 2022
helaas
en nog een enkele
de rest wil klimaat en weinig exporteren
honger dus
Abonnee
truus 8 Maart 2022
stop op zonneparken en opkoop natuur! mooi ding!!
Abonnee
frog 8 Maart 2022
Allemaal 25% van ons graan areaal doodspuiten of braak houden. Of de belofte dat vette Frans en boerhatende Tjeerd voortaan voor de landbouw opkomen!
Abonnee
Roy 9 Maart 2022
Het is nu al duidelijk dat Frans en Tjeerd de verkeerde weg ingeslagen waren. De weg van armoede en honger!
Abonnee
gerard 9 Maart 2022
we kunnen de produktie wel opvoeren maar dan moet je wel kunstmest of mest hebben
Abonnee
tijdbom 9 Maart 2022
Het voedselpakket is dicht bij een dilemma. Niets mis met zonnepanelen,maar ze moeten op de goede plaatsen komen,en niet op goede landbouwgronden,evenzo windmolens. Braakleggen,doodspuiten allemaal geen oplossing oplossing.Dure kunstmest,dat probleem lost zichzelf op,door de opgelegde kortingen op het te verminderen gebruik.Beste landbouwgronden opkopen en natuur van maken,dat is een grof schandaal.Die gronden zijn op korte termijn nodig om het voedsel patroon in evenwicht te houden als ze een heftig tekort willen vermijden. De komende jaren zullen dit bewijzen.Minder kunstmest,gewasbeschermingsmiddelen,en minder grond,maar dan wereldwijd.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden