Rijksoverheid

Nieuws Stikstofcrisis

Vraagtekens bij rol Remkes als stikstofbemiddelaar

3 Juli 2022 - Eric de Lijster - 27 reacties

Johan Remkes wordt de onafhankelijke bemiddelaar in gesprekken tussen het kabinet, de medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties. De mededeling van de ministers Henk Staghouwer (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) zondag plaatst de boerenorganisaties met grote vraagtekens. Zij zijn niet blij met Remkes, evenals BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. En welke opdracht krijgt Remkes precies en waarom is de start van de gesprekken pas over anderhalve maand?

De gesprekken gaan pas in de tweede helft van augustus plaatsvinden, zo deelden Staghouwer en Van der Wal vanmorgen (zondag 3 juli) in een brief aan de Tweede Kamer mee. Remkes is nu nog op vakantie en gaat zijn werkzaamheden als gespreksleider, zoals de ministers zijn rol omschrijven, rond 13 juli beginnen. Politiek Den Haag is dan echter op reces. Remkes gaat deze politieke vakantie gebruiken voor de voorbereidingen op de gesprekken.

In boerenkringen wordt deze agenda echter vertaald al zien Staghouwer en Van der Wal de urgentie van overleg niet en gaat dit de boosheid over het stikstofbeleid en de houding van het kabinet zeker niet verminderen. Bart Kemp, de voorman van Agractie, noemt in de media het tijdspad met gevoel voor eufemisme "rijkelijk laat". Ook wordt hardop getwijfeld aan de onafhankelijke rol van Remkes, die als informateur de architect is van het huidige kabinet Rutte IV en eerder een rapport heeft uitgebracht waarin wordt gepleit voor een warme sanering van de veehouderij. Kemp is het meest expliciet over de benoeming van Remkes. Hij noemt deze "onzin" "Hij geniet geen vertrouwen in de sector."

Geen concrete opdracht mee
Daarbij geven de bewindslieden in de aankondiging van Johan Remkes hem geen concrete opdracht mee, behalve dat de gesprekken 'gericht zijn op verbinding.' Of Remkes de boeren straks uiteindelijk iets heeft te bieden, is daardoor volstrekt onduidelijk. Volgens LTO Nederland moet echter wel snel duidelijkheid komen over de status van de gesprekken. De organisatie laat in een eerste reactie weten met gemengde gevoelens naar de term 'gespreksleider' te kijken, zoals de ministers die nu hanteren.

Dit suggereert dat de gesprekken moeten gaan over de invulling van het door het kabinet uitgestippelde stikstofbeleid en dat Remkes daar de beide partijen bij elkaar moet zien te brengen in de uitvoering. "Het is daarbij cruciaal dat we het met de bemiddelaar en het kabinet dan wel over de échte pijnpunten kunnen hebben. Dus over de doelen, het tijdspad en de manier waarop reducties kunnen worden gehaald. Is die ruimte er niet, dan heeft een gesprek simpelweg geen zin", meldt LTO in een verklaring. LTO zegt niet te zijn gekend in de keuze voor Remkes, de organisatie stelde eerder net als Agractie Elbert Dijkgraaf voor. "Maar in beginsel staan we open voor een gesprek.

Niet voor Piet Snot om tafel
Farmers Defence Force laat in een reactie in de media weten geen enkele heil te zien in gesprekken met Remkes. "Het kabinet maakt blunder op blunder en nu sturen ze een bemiddelaar op pad die eenzijdig het gesprek aan moet gaan zonder aan de doelen te mogen tornen", laat vicevoorzitter Jos Ubels. "Ik vraag me af wat er dan in zo'n gesprek moet worden gezegd." Hij vraagt zich ook af of boeren bereid zijn om 'voor Piet Snot' met Remkes aan tafel te gaan. "Ik in elk geval niet." Ook Kemp van Agractie zit op deze lijn. "We hebben geen zin in een theekransje."

Ook Caroline van der Plas, leider van BoerBurgerBeweging (BBB) trekt de onafhankelijkheid van Remkes in twijfel als prominent VVD'er en voorzitter van de 'Commissie Remkes.' In een reactie op social media laat Van der Plas weten dat de gesprekken als doel moeten hebben het vertrouwen tussen het kabinet en de boerenorganisaties te herstellen, waardoor er een draagvlak kan komen voor een gemeenschappelijk gedragen stikstofbeleid. Een gesprek heeft geen zin als bij voorbaat door het kabinet wordt gezegd dat de stikstofdoelen overeind moeten blijven, stelt Van der Plas. "Een slecht huwelijk kan ook nooit worden gerepareerd als een van de partijen scheiding als doel blijft houden. "

Met Remkes stelt het kabinet een politiek zwaargewicht die kennis heeft in het stikstofdossier en een expert is in het vlot trekken van vastgelopen politieke gesprekken en elkaar wantrouwende gesprekspartners. Zo trok hij vorig najaar de volledig vastgelopen formatiegesprekken tussen de VVD, D66, CDA en ChristenUnie vlot richting de vorming van het kabinet Rutte IV. Ook is hij voorzitter geweest van de zogeheten 'Commissie Remkes', die twee jaar geleden aanbevelingen deed in het rapport 'Niet alles kan' over een structurele aanpak van stikstof op de lange termijn. Daarin pleitte hij voor een warme sanering van de Nederlandse veehouderij. Uiteindelijk zijn uit dit rapport weinig van de aanbevelingen tot dusver overgenomen door het kabinet.

Kaalslag onder agrarische bedrijven
De Tweede Kamer drong afgelopen donderdag in een spoeddebat over de boerenprotesten aan op de komst van een bemiddelaar die de gesprekken tussen het kabinet en de boerenorganisaties vlot moet trekken. Niet alle partijen in de Kamer waren hiervoor te porren als het kabinet zelf geen flexibiliteit toont in de doelen en de uitvoering van het aangekondigde stikstofbeleid. LTO benadrukt dat de Kamer heeft aangedrongen op een bemiddelaar en geen gespreksleider. "Wij gaan conform Kamerdebat en eigen wens uit van een bemiddelaar en bijbehorende opdracht."

Tot dusver hebben de bewindslieden Van der Wal en Staghouwer altijd aangeven open te staan voor gesprekken met de boerenorganisaties, maar dat aan de stikstofdoelen tot 2030 niet wordt getornd. Die staan - zo werd duidelijk op de inmiddels beruchte stikstofkaart - onder meer langs grote natuurgebieden een stikstofreductie van 90% voor, wat volgens de boeren gegarandeerd een kaalslag onder de agrarische bedrijven aldaar gaat opleveren.

Opvallend is wel dat het kabinet anderhalve maand uittrekt voordat de eerste officiële gesprekken van start gaan. Of de boeren die nu protesteren en bijvoorbeeld voor morgen (maandag 4 juli) een groots protest hebben aangekondigd, gaan wachten op deze gesprekken of van het kabinet eerder een handreiking eisen, is maar zeer de vraag. Uit een onderzoek die Hart van Nederland vandaag heeft gepubliceerd, blijkt dat 54% van de Nederlanders achter de boerenprotesten staan en er geen problemen mee heeft als Nederland maandag - zoals de boeren hebben aangekondigd - wordt 'platgelegd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
27 reacties
Abonnee
peer 3 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10899356/johan-remkes-wordt-de-stikstofbemiddelaar]Johan Remkes wordt de stikstofbemiddelaar[/url]
ohh ja die is lekker onafhankelijk
Abonnee
SjefO 3 Juli 2022
Wat wordt in Nederland onder ONAFHANKELIJK verstaan.
Kom nou toch op mensen dit is toch een regelrechte aanfluiting.
Remkes is een van de aanstichter van al het kwaad (leugens)
De man van "niet alles kan overal" geldt alleen voor de boeren trouwens.
Past precies in de strategie van vd Wal, beetje voor beetje worden de duimschroeven aangedraaid.
Abonnee
Wouter 3 Juli 2022
Door dit bericht steken de ministers het lont aan naar de bom die klaar ligt om maandag af te gaan.
Abonnee
Brabander 3 Juli 2022
Niks Remkes
Boeren onze poot stijf houden

Maandag gas erop totdat dit beleid van tafel is
Samen gaan we dit winnen ze zijn bang in den Haag
Abonnee
tijdbom 3 Juli 2022
Remkes is ook de veroorzaker van dit kabinet toch wat de grootste miskleun van deze eeuw is,met Rutte en zijn handlangers,vooral D66 en CU. Maandag worden de militairen ingezet.
Leuk dat de politie bang is van de boeren en nu de ME en militairen morgen gaan inzetten. Let op dat uw vergunningen niet op de tocht staan bijv.de w.... vergunning. Als je iets mispeuterd ben je het kwijt. Voorzichtigheid geboden dus.
Abonnee
frog 3 Juli 2022
Beschikbaar vanaf eind augustus eerst waarschijnlijk nog een ander goed betaald graaiklusje, en daarna nog even de welverdiende air Miles verzilveren met een mooie vliegreis!
Abonnee
StikstofBoer 3 Juli 2022
Johan de grootste alcoholist van Den Haag moet dit vlottrekken mogen ze Poetin wel vragen om de onderhandelingstafel te gebruiken voor een beetje frisse lucht
Het kan vriezen of dooien 3 Juli 2022
De regering is aan het tijd kopen in dit dossier dit geld voor meerdere dossiers.

Rutte & co weten het niet meer hoe het verder moet kijk alleen maar naar het congres van het CDA van zaterdag het was tenenkrommend wat Wopke te melden had.

Wanneer er nog kamer leden zijn van de VVD, CDA en CU die nog een teennagel moreel hebben trekken ze morgenvroeg de plug eruit.
Dit kabinet heeft geen enkel gezag meer en holt van de ene crisis naar de andere crisis zonder ook maar iets op te lossen.

Waarom Johan Remkes als vergane glorie opgetrommeld moet worden zegt eigenlijk al genoeg over de staat waarin Nederland verkeerd.
Abonnee
ad akkermans 3 Juli 2022
Lijkt allemaal op de Russische manier van verkeerd besturen
Abonnee
Piet 3 Juli 2022
Remkes keihard negeren een bemiddelaar dient tussen de boeren en regering te staan en niet afgevaardigde van de regering, slechter kan niet.
Abonnee
StikstofBoer 3 Juli 2022
Den Haag heeft het dossier “Boer functie Elders” al klaar een nekschot van VolkertD66 partij en Johan wil dit op een zachte manier brengen Donder toch op Den Haag zinloze achterbakse honden
Abonnee
ley 3 Juli 2022
heel kort....Hier zakt mijn broek van af!!!
Abonnee
Vincent 3 Juli 2022
Volgens mij hoor je een bemiddelaar ook niet eenzijdig aan te stellen.
Je hoort een voorstel te doen en te kijken of beide partijen zich in die persoon kunnen vinden.
Nu hebben ze een zogenaamde zwaargewicht ingezet om hun eigen stellingname te verdedigen.
Deze man was ook nog eens diegene die de reductie van 26 procent naar 50 procent wilde hebben!!!
Is wel duidelijk aan welke kant hij staat toch?!
Dus volgens mij gooit de overheid nu zelf doelbewust olie op het vuur in plaats van de- escalatie na te streven!!!
regelbedenker 3 Juli 2022
Afwijzen, deze persoon zal niks positiefs brengen, hij heeft eigenlijk alle ellende veroorzaakt, door de formatie los te trekken, en de verborgen agenda van d66 compleet als norm te maken, alles wat mogelijk was, stop gezet.

Zal zodadelijk wel een plusje op de plannen komen, de boeren moeten gewoon boeten, en dan blijkt de plus, dat de rest niks hoef te doen, d66 tevreden, het land naar de kloten, en kaag als idioot gevierd
Abonnee
geeerlof 3 Juli 2022
kansloos
Abonnee
willie12 4 Juli 2022
Kijk wat die koekebakker als intrem bij de val van het college in provinciale staten Limburg heeft geflikt
Groenlinks op Stikstof dossier ....PvdA /groenlinks op landbouw en Gaans D66 op energie en mobiliteit......

trap er niet .....
Abonnee
g.d. 4 Juli 2022
Niet mee in gesprek.
Abonnee
veehouder 4 Juli 2022
LTO om tafel met Remkes?
Ook boeren verrader worden?
Abonnee
gerard 4 Juli 2022
als je iemand aanstelt als bemiddelaar moeten de 2 partijen er mee instemmen en je moet geen dictaat opleggen
deze man staat al met 3-0 achter
Abonnee
epv 4 Juli 2022
slager die zijn eigen vlees gaat keuren en wil verkopen. Nooit aan beginnen!
Abonnee
gerrit 4 Juli 2022
die man heeft z'n tijd gehad net als dit kabinet, WEG ERMEE!!!!
Abonnee
huug 4 Juli 2022
LTO hierbij gewaarschuwt
Abonnee
tijdbom 4 Juli 2022
Hopelijk valt de VVD in hun eigen zwaard
Hopelijk valt de VVD in zijn eigen zwaard


Gerco 5 Juli 2022
Zoals gewoonlijk, uitbesteden wat ze met zaken doen die ze verprutst hebben.

Waarom is Elbert Dijkgraaf niet goed, omdat die man geen vvd'er is en niet naar de pijpen van Rutte danst.

Innovatie van Lely, daar hoor je niemand over, geeft wel aan wat ze willen in den Haag. Grond, grond en nog eens grond voor woningen voor alle asiel(geluk) zoekers.

Niet zeuren, laat de boer boeren. Daar zijn ze goed in hier in Nederland!!!
Abonnee
tijdbom 5 Juli 2022
Helemaal mee eens Gerco,en laat ze eerst de rotzooi die ze gemaakt hebben,en veel mensen kwetsen of gekwetst hebben zoals toeslagaffaire,en nog meer van dit soort verborgen kwaad oplossen,voordat ze aan wat nieuws beginnen.
Abonnee
onderduiker 5 Juli 2022
tijdbom schreef:
Helemaal mee eens Gerco,en laat ze eerst de rotzooi die ze gemaakt hebben,en veel mensen kwetsen of gekwetst hebben zoals toeslagaffaire,en nog meer van dit soort verborgen kwaad oplossen,voordat ze aan wat nieuws beginnen.
Oplossen???
Dan moet je niet in Den Haag zijn.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Achtergrond Stikstofstemming

Kabinetskeuring en de persona's van Van der Wal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden