Shutterstock

Nieuws Inflatie

Zuivelproducten in winkel 14 procent duurder

13 Juli 2022 - Linda van Eekeres

Consumenten moesten voor zuivelproducten in juni 14% meer neertellen dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging van zuivel sinds 2008. Boter steeg het sterkst in prijs (in lijn met andere oliën en vetten). Gemiddeld stegen voedingsmiddelen ruim 11% in prijs. Deze cijfers heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag (13 juli) geplubiceerd.

Zuivel was na vlees de sterkste prijsstijger. Vlees werd maar liefst 16% duurder. Vis steeg 10% in prijs. Het CBS meldt ook dat de gemiddelde consument gemiddeld vijf keer zoveel uitgeeft aan vlees als aan vis. Geen enkel voedingsmiddel daalde in juni in prijs. 

Bron: CBS

Consumenten betaalden in juni 11% meer voor voeding dan in die maand een jaar eerder. Daarmee is de prijs van voedsel sneller omhoog gegaan dan de algemene prijs van goederen en diensten die met 8,6% steeg. Het is bijzonder dat de prijzen van voedingsmiddelen zo sterk stijgen. De laatste keer dat de prijzen over een heel jaar met meer dan 10% stegen was in 1976. 

Een gemiddelde consument besteedt zo'n 11% van zijn uitgaven aan voedingsmiddelen. Een kwart hiervan gaat naar vlees en vis, 23% gaat naar groente en fruit, 21% naar brood en graanproducten en 14% wordt uitgegeven aan zuivel. 

Nederland rond EU gemiddelde
De consumentenprijzen voor voeding volgen meestal de producentenprijzen met wat vertraging. Vaak zijn duurdere consumentenproducten veroorzaakt door hogere kosten bij de fabrikant. De producentenprijzen waren in mei 2022, ruim 23% hoger dan een jaar eerder. Zo sterk zullen de voedselprijzen voor consumenten echter niet stijgen. Zo heeft de lange distributieketen een vertragend effect op de prijzen en zorgen handels- en vervoersmarges ervoor dat de prijsstijgingen minder extreem zullen zijn.

De prijsstijging van voedingsmiddelen in de Europese Unie is nog niet bekend, maar in mei 2022 lagen de prijzen in Nederland rond het Europese gemiddelde. In België stegen de prijzen iets minder hard, in Duitsland gingen ze wat sterker omhoog. Vooral in Oost-Europa was de prijsstijging hoger dan in Nederland. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden