ChameleonsEye / Shutterstock.com

Nieuws Global Dairy Trade

Verkoop GDT levert Fonterra 35 miljoen op

14 Juli 2022 - Wouter Baan

Fonterra heeft twee derde van de aandelen van zuivelhandelsplatform Global Dairy Trade (GDT) verkocht. European Energy Exanche (EEX) en New Zealand's Exchange (NZX) hebben beide een derde belang genomen. Ook Fonterra houdt 33,3% van de aandelen. De verkoop levert de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie $35 miljoen op.

De bedoeling is om met de nieuwe partners aan boord het platform verder te ontwikkelen en grotere zuivelvolumes te verhandelen. EEX en NZX zijn uitstekende partners hiervoor, denkt Fonterra. Voor zowel de EEX als NZX is de zuivelhandel niet nieuw. De EEX faciliteert de Europese termijnmarkten voor boter en magere melkpoeder. De zuiveltermijnhandel in Nieuw-Zeeland gaat via het platform van NZX. 

Op de GDT worden twee keer per maand zuivelfabricaten (als boter, AMF, cheddar en melkpoeder) geveild van diverse zuivelbedrijven in de wereld. Door de transparante prijszetting is de GDT een belangrijke graadmeter voor het sentiment op de mondiale zuivelmarkten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Zuivelbusiness

Kaasprijzen stevig onderuit op Global Dairy Trade

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Nieuws Melk

Global Dairy Trade zet fors meer zuivel om

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden