Agrifoto

Nieuws Halfjaarcijfers

Zuivelrace geeft boost aan cijfers FrieslandCampina

20 Juli 2022 - Wouter Baan

FrieslandCampina heeft het resultaat in de eerste helft van dit jaar behoorlijk zien verbeteren. De fors gestegen zuivelprijzen gaven de omzet een boost. Ook de winstgevendheid van het zuivelconcern is toegenomen. Dit is mede te danken aan afzetverbetering in China. Door de onzekerheid in de markt ziet de zuivelcoöperatie geen ruimte voor een interim-nabetaling aan de leden-melkveehouders. 

De fors gestegen zuivelprijzen in de achterliggende maanden laten zich gelden in de cijfers: de omzet steeg met 20% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, tot €6,6 miljard. Het bedrijfsresultaat ging van €130 naar €328 miljoen, waarvan onder de streep €139 miljoen overbleef. Dit is een stijging van maar liefst 124% en tevens het hoogste niveau sinds 2017. Een beperkt deel van de resultaatverbetering is te danken aan positieve valuta-effecten. In de resultaat zit ook een bijzondere last opgenomen van €90 miljoen, als gevolg van de herstructureringskosten. 

Een smet op de resultaten is wel dat de operationele kasstroom van €46 miljoen is teruggezakt naar €89 miljoen negatief. Deze daling is een gevolg van hoger werkkapitaal door hogere melk- en verkoopprijzen, zo staat opgetekend in het halfjaarverslag. Deels kon dit gecompenseerd worden door de verbeterde resultaten.

Basiszuivelprijzen fors hoger
De omzettoename is niet zozeer te danken aan de retailomzet, want die volumes stonden onder druk. Met name de afzet richting het out of home-kanaal en de afzet van zuivelingrediënten deden het goed. Dat eerste is een gevolg van de coronamaatregelen die in de eerste helft van 2022 in veel landen nagenoeg werden opgeheven. Ook de fors hogere prijzen van basiszuivelproducten dragen positief bij aan de prestaties van de zuivelreus. Net zoals de afzet van babyvoeding in China die weer in de lift zit. Dit is een mede te danken aan verbeterde logistiek naar de kleinere steden in het Aziatische land. 

CEO noemt cijfers goed
Topman Hein Schumacher is in zijn nopjes met het resultaat, maar spreekt desalniettemin van een dynamisch half jaar. Daarmee doelt hij op de stikstofplannen van het kabinet en de oorlog in Oekraïne. De cijfers bestempelt hij als 'goed'. Wel houdt Schumacher duidelijk een slag om de arm voor de tweede helft van dit jaar.

Schumacher: "Het einde van alle onzekerheden is nog niet in zicht. We staan nog voor uitdagingen op het gebied van inflatie en daarmee samenhangend prijsstijgingen, oplopende grondstoftekorten, afnemend consumentenvertrouwen en de coronapandemie die zeker nog niet voorbij is." Ook de stikstofonzekerheid is iets wat FrieslandCampina bezighoudt. "Om die reden zijn we extra voorzichtig met onze vooruitzichten voor de rest van het jaar en hebben we besloten geen interim pro forma contante nabetaling uit te keren aan onze leden-melkveehouders", aldus de CEO. Wel zagen de leden hun melkprijs flink toenemen tot inmiddels bijna €60 per 100 kilo. 

Lees hier in een uitgebreide analyse meer over de verbeterde halfjaarcijfers en de dillema's waar FrieslandCampina op dit moment mee kampt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden