FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina en Arla onderzoeken fusie

15 September 2022 - Klaas van der Horst - 4 reacties

De besturen van FrieslandCampina en Arla onderzoeken de mogelijkheid van een fusie. De direct betrokkenen noemden verhalen hierover eerst 'speculatie', Arla ging na publicatie in heftige ontkenning, maar betrouwbare bronnen melden aan Foodbusiness.nl dat Sybren Attema, voorzitter van FrieslandCampina, (foto) al meerdere weken in gesprek is met collega Jan Toft Nørgaard. Ook het management van beide concerns is volgens de bronnen betrokken.

Een eventuele fusie leidt tot de grootste zuivelonderneming ter wereld met een gezamenlijke omzet van €22,7 miljard, net iets meer dan die van de huidige nummer 1, Lactalis. Zeventien jaar geleden werd al eens een fusie tussen Arla en toen Campina onderzocht, wat afketste op Deense weerstand. Ook nu hebben de leden van beide coöperaties het laatste woord, maar gelden er ditmaal toch andere overwegingen.

RFCArla
FrieslandCampina en Arla zijn bijna even groot, maar toch ook heel verschillende ondernemingen.

Global Dairy Top 20
Bij de publicatie van de Global Dairy Top 20 van dit jaar sprak de Rabobank de verwachting uit dat FrieslandCampina volgend jaar qua omzet waarschijnlijk wordt ingehaald door concurrent Arla. Het Scandinavische bedrijf presteert de laatste tijd sterker en stabieler dan de Nederlandse branchegenoot. Bovendien is het beter gepositioneerd om verder te groeien. FrieslandCampina zit qua aanvoerbasis vastgebakken aan Nederland, met een randje Duitsland en België. Veel kansen om de grondstofaanvoer te versterken is er niet. Integendeel, de Nederlandse aanvoerbasis staat steeds meer onder druk, vooral vanwege de stikstofproblematiek. Het door Rabobank geschetste scenario is nog steeds mogelijk, maar de kans is dus groot dat het heel anders gaat uitpakken

Geen Chefsache, maar voorzittersklus
Bij coöperaties beginnen zulke gesprekken altijd tussen de voorzitters. Zo is het volgens de berichten ditmaal ook gegaan. Sybren Attema moet al vrij snel hebben geconstateerd dat een fusie met een andere zuivelcoöperatie de enig verstandige weg vooruit is en dat Arla dan de logische gesprekspartner is. In het verleden is hier al vaker naar gehint, maar toen was de behoefte er niet.

norgaard
Arla-voorzitter Jan Toft Nørgaard.

Bakens worden verzet
FrieslandCampina is sinds het aantreden van Attema al druk bezig om de bakens te verzetten, onder meer door aan te geven dat het weer op zoek is naar nieuwe leden. Wat een totaal ander signaal is dan in de voorbije jaren werd uitgezonden. Met de uitvoering van de voornemens loopt het nog niet storm, want eerst moet de torenhoge financiële muur rondom FrieslandCampina worden verlaagd. Slechts weinig melkveehouders zijn bereid om zich nu nog voor €15 of €21 per 100 kilo melk in te kopen, terwijl er ook voldoende 'gratis' aanbod is. Bovendien is het zicht op voldoende rendement niet geweldig.

Naast de veranderende uitingen is ook de houding van de coöperatie tegenover de leden met een intensiever bedrijf aan het veranderen. "We voelden ons lange tijd een soort tweederangs leden",zegt een Brabantse melkveehouder. "Dat verandert weer iets." Toch blijft FrieslandCampina leden en melk verliezen. De vraag is of het bedrijf dit jaar nog boven de 9 miljard kilo ledenmelk uitkomt. Dit volume is genoemd als ondergrens om de strategie Koers 2030 te kunnen uitvoeren. De vaste kosten worden anders bijvoorbeeld te hoog en de garantieprijs wordt dan nog moeilijker te betalen.

Geen FC Arla
Voor FrieslandCampina lijkt er meer behoefte om een nieuwe stap vooruit te zetten dan voor Arla. Het mogelijke fusiebedrijf heet dus zeker geen FC Arla, maar een fusie kan voor beide bedrijven veel voordelen hebben. Gewoon in de vorm van synergie, marktmacht en als partij op exportmarkten. Bovendien hebben juist coöperaties in deze tijd het extra zwaar en beide staan ze voor grote klimaatopgaven. Samen sterker staan is dan altijd een legitieme reden. Arla heeft een sterke strategie en dito uitvoering, FrieslandCampina heeft de technologie en zuivelkennis. Er wordt in dit verband gesproken over het hoofdkantoor in Århus en innovatiecentrum in Wageningen.

Een eventuele fusie vereist wel de goedkeuring van de Europese Commissie. En als die akkoord is, zijn weer 'remedies' te verwachten. Bedrijfsonderdelen moeten worden afgestoten of markten gedeeld om te grote dominantie tegen te gaan.

Reacties, van kalm tot gepikeerd
Arla zei eerst niet te reageren op speculaties, net als FrieslandCampina deed. Het Scandinavische bedrijf stelt zich na publicatie heftiger teweer en zegt dat de 'speculatie over een fusie tussen Arla en FrieslandCampina 100% inaccuraat is,' met verwijzing naar een statement van Peter Tuborgh. Overigens zonder nadere toelichting. In een bericht aan de leden en medewerkers in Nederland herhaalt Arla dit, maar wordt mensen ook gemaand niet zelf met journalisten te gaan praten. Tegen andere publicaties houden beide bedrijven het er op niet in te gaan op speculaties
.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
pokkel 15 September 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10900633/frieslandcampina-en-arla-onderzoeken-fusie]FrieslandCampina en Arla onderzoeken fusie[/url]
is sprong voorwaarts. Daarmee kan FC zijn problemen verhullen, zijn financieringsstatus opkrikken en voortbestaan als er in nederland geen koeien meer mogen worden gehouden dankzij de groene vrienden van FC die ze altijd omarmt hebben.
Abonnee
Haarlemmermeer 15 September 2022
Allemaal onzin, boerenbusiness laat je niet lenen voor dit soort indianen verhalen
Abonnee
Wieringermeer 15 September 2022
goed geïnformeerd boerenbusiness, goed dat jullie dit brengen
Abonnee
Goeree Overflakkee 16 September 2022
Tsjoe, boerenbusiness: je laat je gewoon gebruiken voor een peiling vooraf
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws melk

FrieslandCampina bundelt klimaatvoorlopers

Nieuws melk

FrieslandCampina wil vóór 2030 verdubbelen in VK

Nieuws Melk

Baten FrieslandCampina in Pakistan verder omlaag

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden