A-ware

Nieuws A-ware en Deltamiilk

Albert Heijn zet blijvend grasland in tegen CO2

22 November 2022 - Wouter Baan

Albert Heijn gaat samen met A-ware en Deltamilk CO2 vastleggen in de bodem. Voor de 450 melkveehouders die participeren in het programma 'Beter voor Natuur & Boer' leveren hiervoor een bijdrage via blijvend en kruidenrijk grasland, waarmee koolstof in de bodem wordt vastgelegd.

Blijvend grasland is een wetenschappelijk onderbouwde manier om CO2-uitstoot terug te dringen. Daarbij heeft het volgens de partijen ook een positieve werking op bodemvruchtbaarheid. Het project beslaat ruim 20.000 hectare blijvend grasland. Sinds 2020 is dit niet meer geploegd en uit onderzoek blijkt dat dit twee keer meer koolstoof bevat dan niet-blijvend grasland.

Albert Heijn wil in 2030 de CO2-uitstoot met 45% hebben gereduceerd ten opzichte van 2018. Het streven op termijn is een klimaatneutrale zuivelketen. Het blijvend graslandproject waarin de melkveehouders participeren, levert hierin naar eigen zeggen een belangrijke bijdrage. Albert Heijn zegt dat de melkveehouders worden gecompenseerd voor de CO2-vastlegging die zij leveren. A-ware laat desgevraagd weten dat de vergoeding met betrekking tot het vastleggen van CO2 op dit moment nog wordt besproken. 

Melkveehouders van A-ware die participeren in het Albert Heijn-concept ontvangen momenteel een toeslag van €5 bovenop de weidemelkprijs. Daarmee zijn zij de bestbetaalde melkveehouders in ons land, zo blijkt uit de Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond melk

Transfermarkt 2023 tekent einde bijzondere periode

Nieuws melk

A-ware en Interfood van start in Estland

Nieuws Jaarcijfers 2022

Royal A-ware ziet omzet en winst toenemen

Nieuws Melk

DeltaMilk houdt meer over in duur melkprijsjaar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox