pieteromtzigt.nl

Nieuws Peiling Tweede Kamer

BBB en Omtzigt garant voor politieke aardverschuiving

27 Maart 2023 - Linda van Eekeres

Als Pieter Omtzigt zich aansluit bij de BoerBurgerBeweging en er nu Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden, haalt BBB meer dan een derde van alle zetels halen: 53. Dat blijkt uit de jongste peiling van Maurice de Hond.

Wanneer Omtzigt niet meedoet aan de verkiezingen, groeit BBB ook ongekend hard van 1 naar 33 zetels. Als Omtzigt met een eigen lijst meedoet, haalt hij 38 zetels en BBB 17. De oud-CDA'er heeft zich nog niet uitgelaten over wat zijn toekomstplannen zijn. Aan de Provinciale Staten heeft hij niet meegedaan. Henk Vermeer, medeoprichter en ambtelijk secretaris van BBB in de Tweede Kamer, zei vorige week in een interview met Boerenbusiness dat er bij zijn partij niets bekend is over dat Omtzigt zich bij BBB zou aansluiten. "Hij is welkom en dat weet hij", aldus Vermeer.

Meerderheid wil dat regering aftreedt
In de peiling van De Hond is ook aan kiezers gevraagd of zij vinden dat na de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen de regering moet aftreden en er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. 56% van de Nederlanders wil dat. Dat verschilt nogal tussen de verschillende partijen waarvoor is gestemd. Van de D66-stemmers tijdens de laatste Provinciale Statenverkiezingen wil maar 5% nieuwe verkiezingen, terwijl van de FvD-stemmers 96% voor is. Van de mensen die voor BBB hebben gestemd, wil 91% dat er nieuwe Kamerverkiezingen worden uitgeschreven.

Doeljaartal stikstofmaatregelen
Er is ook gevraagd naar het gewenste jaartal voor de stikstofmaatregelen. 30% van alle kiezers bij de Provinciale Statenverkiezingen wil het jaartal vervroegen naar 2030, 28% wil het jaartal laten op 2035, 14% later dan 2035 en 25% wil het doeljaartal helemaal laten vallen. Ook hier zijn de verschillen tussen partijen heel groot. De meeste kiezers van D66, GroenLinks, PvdD, Volt en PvdA hechten aan het jaar 2030. De meeste kiezers van FVD, PVV, BBB en Ja21 willen dat de stikstofmaatregelen na 2035 ingaan of willen het doeljaartal helemaal laten vallen. Kiezers van de regeringspartijen CDA, VVD en ChristenUnie gaan vooral voor het jaar 2035. Dat staat haaks op wat de deze partijen in de coalitie met D66 hebben afgesproken, het vervroegen van het jaartal in de Stikstofwet van 2035 naar 2030.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Politiek
Regenradar
Powered by Agroweer

Politiek Coalitie

Niet sturen op krimp veestapel en 'boer aan roer'

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden