Shutterstock

Nieuws Melk

Nederland importeert fors meer zuivel uit EU

24 Juli 2023 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse import van zuivelproducten is in 2022 sterk gestegen. Dat blijkt uit een terugblik op de zuivelmarkt van ZuivelNL. Zowel in volume als in waarde steeg de invoer van kaas, melk, room en weiproducten. Hierdoor kwam het zuivelhandelsoverschot in 2022 flink hoger uit dan het jaar ervoor.

Naast exporteur is Nederland ook een groot importeur van zuivelproducten. In 2022 steeg de invoerwaarde fors tot bijna €5,5 miljard, daarmee importeerde Nederland 36% meer dan in 2021. Het gevolg hiervan is dat het zuivelhandelsoverschot over 2022 uitkomt op een bedrag van €5,3 miljard.

De meeste kaas, melk, room en weiproducten kwamen uit andere EU-lidstaten, met name uit Duitsland, België en Ierland. 5% van de zuivelproducten is afkomstig van buiten de EU, twee derde daarvan komt uit het Verenigd Koninkrijk.

Ook uitvoerwaarde hoger
ZuivelNL meldt in het jaarrapport dat ook de Nederlandse uitvoerwaarde van zuivel in 2022 fors is toegenomen. Met een plus van 32% komt de waarde bijna €10,8 miljard uit hoger in vergelijking met 2021. Dat is het gevolg van een combinatie van aanzienlijk hogere marktprijzen en volumegroei bij een aantal producten. Met uitzondering van de daling van lactose droegen alle productgroepen bij aan deze toename.

Melkprijs 46% hoger
Kenmerkend voor 2022 waren de hoge melkprijzen. De stijgende trend die eind 2021 al was ingezet, werd het jaar erop verder doorgetrokken. Vanaf de tweede helft van 2022 lag de uitbetaalde melkprijs rond het recordniveau van €60 per 100 kilo, aldus ZuivelNL. Gemiddeld genomen kwam het Nederlandse melkprijsniveau in 2022 zo'n 46% boven het niveau uit van het jaar daarvoor. Pas in de tweede helft van het jaar was de melkprijs zo hoog dat het rendement sterk verbeterde, ook omdat de kostprijs daalde.

Toename melkproductie
In totaal nam de Nederlandse melkproductie in 2022 met 1% toe tot ruim 14 miljard kilo. Na een productiedaling in eerste vijf maanden van het jaar, keerde in juni na 1,5 jaar het tij. Melkveehouders voerden de productie op als gevolg van de gestegen melkprijzen.

De zuivelindustrie verwerkte daarentegen bijna 3% minder melk dan in 2021. Circa 14,1 miljard kilo melk werd verwerkt. Meer dan de helft daarvan ging naar de kaasproductie. Met een volume van 949.000 ton was dat 1% minder dan het jaar ervoor. Zo'n 60% van het volume ging naar de productie van Goudse kaas. De productie van consumptiemelk en -producten daalde met 4% en ook magere melkpoeder daalde met 2%. De grootste daling is te zien in de niet-magere melkpoederproductie, deze ging in 2022 met 24% onderuit als gevolg van de fors afgenomen export.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Melkprijzen staan wereldwijd onder druk

Nieuws melk

Canada houdt melkinvasie uit VS tegen

Nieuws Melk

Canadese melkprijzen drie maanden bevroren

Nieuws Melk

Franse en Spaanse melkprijzen aan kop in EU

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox