Shutterstock

Nieuws Politiek

Parlement stemt voor importverbod kalveren

27 September 2023 - Linda van Eekeres - 2 reacties

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft gisteren (26 september) gestemd voor een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) om een einde te maken aan de import van kalveren. Ook zou er verplichte beschutting voor dieren in weilanden moeten komen.

Het aantal kalveren dat uit Ierland wordt geïmporteerd neemt het afgelopen halfjaar toe. "De langeafstandstransporten met piepjonge kalfjes gaan gepaard met ernstig dierenleed; aldus de motie, een van de laatste van Leonie Vestering die gisteren na negen jaar afscheid nam van de Kamer. De import van kalfjes voor de vleeskalversector past volgens een Kamermeerderheid bovendien niet binnen kringlooplandbouw of een dierwaardige veehouderij. De Kamer wil dat de regering met een plan komt voor een einde aan de import van kalveren.

Een Kamermeerderheid schaarde zich ook achter een motie van Vestering om in navolging van de Vlaamse regering een landelijke verplichting van beschuttingsmogelijkheden voor alle weidedieren in te stellen. Dieren die in weilanden staan moeten volgens de wet al beschermd worden tegen extreme weersomstandigheden, zoals brandende zon, zware regenval of hagel.

Activisten zwaarder bestraffen
Het parlement wil verder dat insluipen van stallen door activisten zwaarder wordt bestraft. Nu worden stalbezettingen meestal behandeld als een 'verboden toegang'-overtreding, omdat stallen uit voorzorg niet afgesloten worden. Hierdoor gaan activisten vaak vrijuit of ze krijgen slechts een lichte boete, aldus de VVD-motie. Binnendringen van stalen zou als huisvredebreuk/inbraak moeten worden geclassificeerd, ook wanneer geen sprake is van braak.

De Kamer sprak zich eerder al uit over een verbod op het doden van haantjes en stemde nu voor een motie van Sandra Beckerman (SP) dat de regering voor 1 januari 2024 met een plan moet komen voor zo'n verbod.

Niet medisch noodzakelijke ingrepen verbieden
De Kamer schaarde zich ook achter een verzoek van Tjeerd de Groot (D66) aan de regering om vanaf 1 januari 2025 alle ingrepen bij te verbieden waarvoor niet direct een medische noodzaak is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Zeeuw 27 September 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10906120/parlement-stemt-voor-importverbod-kalveren]Parlement stemt voor importverbod kalveren[/url]
Sector let op! Laat de 2 de Kamer niet op stoel plaatsnemen. Maak je breed met EU . Samen uit samen thuis. Geen oneerlijke concurrentie. Welzijn mensen en welzijn dieren!
Abonnee
Zeewind 27 September 2023
Waarom komen, kwamen die kalfjes niet met vliegreizen? BTW vrij, geen N depositie, kortste reistijd. Nu moet het via Engeland, geen taal probleem voor die schattige beestjes en een tussenstop is populair. Of via België met cruise schip!
Is het trouwens juridisch wel mogelijk dat wij hier zo’n importverbod afspreken?…???
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Nieuws Melk

Ophef over nieuwe voorwaarden JoinData

Nieuws melk

Ierse veehouder in zelfde schuitje als Nederlandse

Nieuws Politiek

‘Kweekvlees en plantaardig eiwit voor krimp veestapel'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox