Photoagriculture / Shutterstock.com

Politiek Energie

Comeback rode diesel vereist geduld van boer

16 Mei 2024 - Eric de Lijster - 3 reacties

Met de comeback van rode diesel krijgen boeren, tuinders en loonwerkers een korting van 28 cent per liter diesel. Dit zei Caroline van der Plas, leider van BoerBurgerBeweging (BBB), vanochtend bij de toelichting van het coalitieakkoord van haar partij met de PVV, VVD en NSC. De land- en tuinbouw moet nog wel even geduld hebben: de herinvoering van de rode diesel staat pas gepland voor het jaar 2027. 

Met de rode diesel heeft BBB een belangrijk punt in het akkoord binnengehaald. "We zijn heel trots dat wij dit hebben kunnen regelen", zei Van der Plas op de persconferentie, waarbij zij uitgebreid in ging op rode diesel. "In 2013 is de rode diesel afgeschaft als een bezuinigingsoperatie. Maar hardwerkende boeren op het land hebben de diesel gewoon nodig. De laatste jaren zijn heel veel moties ingediend om dit te veranderen, maar altijd kreeg ik van het kabinet te horen: dit kan niet. Nou, het kan dus wel." 

Groter verschil tussen rood en wit
Rode diesel, in de sector ook gasolie genoemd, is brandstof die onder een lager accijnstarief valt. Om de brandstof te herkennen is in het verleden rode kleurstof en een herkenningsmiddel toegevoegd aan de diesel. De maatregel om de kosten voor de boer, tuinder en loonwerker te besparen, is niet goedkoop. In de begroting heeft de beoogde coalitie vanaf 2027 een bedrag van €132 miljoen opgenomen en voor de jaren erop €141 miljoen om de rode diesel te bekostigen. Ook wordt jaarlijks €5 miljoen aan uitvoeringskosten geregeld. 

Opvallend is de teruggave of korting van 28 cent per liter die Van der Plas aankondigde ten opzichte van de gangbare witte diesel. In 2012, in het laatste jaar van de rode diesel, was het verschil tussen rood en wit ongeveer 12 cent. De gemiddelde prijs van rode diesel in december 2012 lag iets boven de €1,12 per liter. De adviesprijs voor witte diesel aan de pomp ligt nu op €1,89 per liter. Boeren betalen bij aanbieders als Farmers4All en LTO beduidend minder. 

Vraag is nu welke sectoren exact onder de definitie van boeren, tuinders en loonwerkers vallen. Zo is Cumela Nederland, de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, bouw en infra, het coalitieakkoord aan het bestuderen. De vraag is of ondernemers in de bouw en bijvoorbeeld het grondverzet ook weer rode diesel kunnen gebruiken. Een woordvoerder van Cumela geeft aan dat de brancheorganisatie vrijdag met een reactie op het coalitieakkoord naar buiten komt. 

Maar voor agrarisch ondernemers gaat het sowieso dus nog 2,5 jaar duren voordat er weer rode gasolie kan worden getankt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
frog 16 Mei 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10909006/comeback-rode-diesel-vereist-geduld-van-boer]Comeback rode diesel vereist geduld van boer[/url]
Nu maar duimen dat dit allegaartje 2027 überhaupt gaat halen.
Abonnee
Krelis 16 Mei 2024
Elke coalitie is allegaartje maar kans lijkt me ook klein dat dit de eindstreep gaat halen in 2027.
Abonnee
Zuidwesten 16 Mei 2024
Nou geweldig 30ct per liter gewonnen, dat zal de redding wel zijn!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Olie

Dieseltank laten vullen is weer een dure liefhebberij

Opinie Kasper Walet

Hoe onze beleidsmakers zwalken in energietransitie

Opinie Kasper Walet

Kloof tussen droom politiek en weerbarstige praktijk

Analyse Energie

Politiek zorgt voor onrust op de stroommarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden