Verwerking voor fosfaat

Investering hygiëniseren mest voor export klaar

28 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het Mestinvesteringsfonds heeft een derde project afgerond, waarmee in Deurne voor ruim 200.000 kg fosfaat voor export aan verwerkingscapaciteit van mest is gerealiseerd. Het fonds, waar 22 voerbedrijven in samenwerken, heeft geïnvesteerd in een technologie om met behulp van infrarood panelen de dikke fractie te hygiëniseren. Hiermee wordt een exportbare dikke fratie geproduceerd.

We zijn enthousiast over de nieuwe stap om onze mogelijkheden verder uit te breiden

Het fonds heeft dit jaar bijdragen aan projecten met een totale verwerkingscapaciteit van 430.000 kg fosfaat, zo heeft fondsmanager Marc Stals dinsdag bekendgemaakt. De techniek is geïnstalleerd bij Kumac in Deurne, waar al sinds 2007 varkensmest wordt gescheiden in een dikke fractie (Fertex), en een N/K concentraat dat nagenoeg geen fosfaat bevat (Fertraat). Dit Fertraat wordt in de markt als kunstmestvervanger afgezet, meldt het fonds.

Verder komt er loosbaar water vrij. In deze installatie krijgt de Fertex nog een hittebehandeling met infrarood panelen, waardoor een exporteerbaar product ontstaat. Tevens neemt door droging het drogestofgehalte van de dikke fractie toe. Met de installatie wordt extra verwerkingscapaciteit om mest buiten de Nederlandse land te plaatsen gerealiseerd van ruim 200.000 kg fosfaat.

Eigenaren van Kumac zijn de coöperatie Demac, dat 43 leden-varkenshouders telt, en loonbedrijf Kuunders uit Deurne. Coöperatie Demac heeft 43 leden varkenshouders uit de regio Deurne. John Paassen, voorzitter van Demac, zegt in een verklaring: 'Op dit moment verwerken we 65.000 ton mest, en de installatie heeft een capaciteit tot 80.000 ton. We zijn enthousiast over de nieuwe stap om onze mogelijkheden verder uit te breiden.’

De leden van Demac leveren het grootste deel van de mest, en coöperatie Mestac te Best de rest.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden