Ook export blinkt uit

Eerste helft 2016 record volume mest de weg op

2 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Gedurende de eerste zes maanden vervoerden de spelers in de agrarische sector een recordvolume aan mest. Iets wat lukte door een plus in het transport van rundvee- en mengmest. Niet alleen ging er meer mest de weg op, ook de export tikte een nieuw record aan.  

Uit de Vervoersbewijzen dierlijke meststoffen (VDM) kan opgemaakt worden dat er in de eerste zes maanden een recordvolume mest de weg op ging. Wel begint de groei af te vlakken wanneer deze vergeleken wordt met de stijgingen in de jaren ervoor. 

1,6

procent

meer mest de weg op

In totaal werd er 18,12 miljoen ton mest over de weg verplaatst, een plus van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ruim 43 procent daarvan bestond uit rundveemest. Waarmee het aandeel rundveemest verder toeneemt, waar het aandeel varkensmest juist daalde naar ruim 34 procent. Een jaar eerder was dit nog 37 procent. Samen zijn varkens en runderen goed voor een aandeel van net geen 80 procent. 

De groei van het volume aan mest wat over de weg verplaatst werd is echter toe te schrijven aan de mengmest en diverse, waaronder digestaat. Met een aandeel van 12,4 procent neemt dit volume toe. Gezien de uitbreidingen in de verwerking van mest is het realistisch dat dit aandeel de komende tijd gaat stijgen. Ondertussen zijn de volumes pluimvee- en paardenmest vrij stabiel. Grootste afnemers van mest blijven de akkerbouwers en intermediaire bedrijven. Die namen respectievelijk 21,1 en 13,7 procent meer mest af.       

Op een vierde plaats komt de export. Dit volume groeide naar 1,71 miljoen ton, waarmee export als afnemer een aandeel inneemt van 9,4 procent. Verreweg de belangrijkste afnemer blijft Duitsland. Ondanks de problemen met Nedersaksen blijft mest goed zijn weg vinden richting deze bestemming. 

Na Duitsland volgen België en Frankrijk, maar die volumes zijn met respectievelijk 0,32 en 0,22 miljoen ton beduidend lager. Met 0,75 miljoen ton vindt vooral mengmest en diverse mest zijn weg naar het buitenland. Varkensmest volgt met 0,43 miljoen ton. In Frankrijk leveren de late graanoogst, regen en lagere graanprijzen uitdagingen op. Daar staat tegenover dat door verwerking ook de afzet in Polen begint toe te nemen. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Gehaktbal 2 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871377/Eerste-helft-2016-record-volume-mest-de-weg-op-]Eerste helft 2016 record volume mest de weg op[/url]
Lekker hoor. Dat zal goed zijn voor het milieu. Verhoog de normen per ha. En je hebt minder vervoersbeweging wat uiteindelijk beter is voor iedereen.
peter 4 September 2016
je hebt 100procent gelijk , maar dan verdienen de intermediairs te weinig en de politiek wil op deze wijze banen crieeren. Hetzelfde geld met fosfaatrechten iemand die poep op eigen land kan afzetten moet toch fosfaatrechten kopen. of alle melk vee massaal laten AFSLACHTEN! als hij geen rechten koopt en toch eigen grond genoeg heeft. waar is de partij van de dieren NU?
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden