Meer na evaluatie

Klein tipje van de zesde nitraatrichtlijn onthuld

21 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Net voor de Kerst presenteert staatssecretaris Martijn van Dam de contouren van het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn. Hij gaat in op de hogere nitraatwaarde in grondwater onder zand- en lössgrond, stipt bedrijfsspecifiek afrekenen aan en benadrukt nogmaals wat te willen doen aan de harde grenzen voor de fosfaatproductie.  

Overschot op stikstofbalans daalt 

In een brief aan de Tweede Kamer geeft Van Dam aan welke koers hij wil gaan volgen in het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn. Prioriteit nummer één hierin is verbetering van de waterkwaliteit. Alle veranderingen die in het zesde actieprogramma meegenomen worden moeten vooral dit onderwerp ondersteunen.

Een precieze invulling van het zesde actieprogramma ontbreekt echter nog. Die komt er pas wanneer de uitkomsten van de evaluatie Meststoffenwet 2016 bekend worden. 'Aanvullend op die uitkomsten worden adviesvragen gesteld aan de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet over de effecten van gedetailleerde maatregelopties.' 

Goed nieuws is het dat het overschot op de Nederlandse stikstofbalans is afgenomen van 303 kilogram per hectare, in de periode 2012-2014, naar 148 kilogram stikstof per hectare in de periode 2015-2016. 'Het overschot op de Nederlandse fosfaatbalans is nagenoeg verdwenen.'

Meer uitspoeling in aardappelen, maïs en vollegrondsgroenten

Het neemt niet weg dat het altijd beter kan. Zo wordt nog lang niet op alle zand- en lössgronden in Nederland de doelstelling van maximaal 50 milligram nitraat per liter in het ondiepe grondwater gehaald. Daar blijft het niet bij, want de afname laat ook nog een afvlakking zien. 'Een nieuwe impuls om de dalende lijn voort te zetten lijkt nodig.' Specifiek noemt Van Dam bouwland als voorbeeld waar het grondwater niet voldoende scoort. Hierin worden met name uitspoelingsgevoelige teelten genoemd, waaronder aardappelen, maïs en vollegrondsgroenten. 

De zogenaamde probleemgebieden vormen het eerst punt in het actieprogramma. Het tweede punt is optimaliseren van gebruiksvoorschriften, waaronder het uitrijdseizoen van mest op bouwland en de intensiteit van teeltplannen in de akkerbouw. Het derde punt zijn de gebruiksnormen. Daar sluit Van Dam een verdere aanscherping ten gunste van de waterkwaliteit niet uit. Er staat tegenover dat er gekeken wordt naar de hoogte van de gewasopbrengsten en de normen. Bedrijfsspecifiek afrekenen wordt ook genoemd, maar hiermee is Van Dam voor de periode 2018-2021 terughoudend. Dit omdat het middelen van de overheid vraagt die beter in de probleemgebieden ingezet kunnen worden.

Ten slotte gaat het actieprogramma in op de bodemkwaliteit. Het geeft de grove insteek aan, maar het is nog even wachten op een meer uitgewerkte invulling. Wel benadrukt de staatssecretaris af te willen van een absolute begrenzing van de stikstof- en fosfaatproductie via een plafond. Houdt de Europese Commissie daaraan vast dan wordt gekeken naar de mogelijkheid om via mestexport meer ruimte te krijgen. Ook wordt geprobeerd innovatieve producten zoals hoogwaardige mineralenconcentraat boven de gebruiksnorm van dierlijke mest te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
geert 21 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10872748/Klein-tipje-van-de-zesde-nitraatrichtlijn-onthuld-]Klein tipje van de zesde nitraatrichtlijn onthuld[/url]
Het overschot op de Nederlandse fosfaatbalans is nagenoeg verdwenen. Wat wil je nog meer ?
Abonnee
penningmeester 24 December 2016
tja geert, geen probleem, dat is pas een probleem
de mensen die aan dit soort problemen werken willen ook graag werk houden,
concludeur 26 December 2016
Het is het altijddurende tegenwicht van de milieu lobby die groter is dan de onze. Dus incasseren en slikken.
bookeskook 26 December 2016
concludeur schreef:
Het is het altijddurende tegenwicht van de milieu lobby die groter is dan de onze. Dus incasseren en slikken.

Of gewoon niet slikken en de trekker op en medestanders zoeken bij de tv kijkers, de grijze massa van meerderheid in dit land.
De grijze massa is medestander van hardwerkende boeren, maar wars van politiek. Die moet je mobiliseren dan valt die kleine milieulobby in het niets.
Programma's als boer zoekt vrouw en keuringsdienst van waarde doen indirect zoveel goeds voor de landbouwlobby, maar we buiten dat sentiment niet uit. Boeren willen te graag wroeten en niet zelf opkomen voor hun eigenbelang. En LTO besteedt dat uit aan loonslaven die graag veel vergaderen en vooral niet met trekkeracties in het nieuws willen komen!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Podcast Jaap Haanstra

'Overheid moet met regels eerlijk zijn tegen boeren'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden