Het inmiddels veelbesproken rapport ‘ammoniak in Nederland, enkele kritische wetenschappelijke kanttekeningen’ is dinsdagmiddag aangeboden aan Tweede Kamerleden Elbert Dijkgraaf van de SGP en Jaco Geurts van het CDA.
Een beschouwing op de overhandiging van het rapport in Percentrum Nieuwspoort Den Haag, waarbij Paul Wouters (NVV), Klaas Wolters (NMV), Jaco Geurts (CDA) en Elbert Dijkgraaf (SG) achtereenvolgens het woord kregen. ‘Ondanks dat het rapport aantoont dat het ammoniakbeleid gestoeld is op aannames, is aanpassing van wetgeving nog ver weg’, zo leefde dinsdagmiddag de gedachte in de zaal.
Namens de Nederlandse Vakbond Varkenshouders gaf Paul Wouters als eerste spreker een inhoudelijke reactie op het onderzoek. ‘Dit rapport geeft aan dat het strenge ammoniakbeleid geen aantoonbaar effect heeft op de emissies. De overheid claimt dat we een solide beleid voeren, maar het tegendeel blijkt waar te zijn.’ Volgens Wouters trekt het rapport de maatregelen in twijfel die in het verleden zijn gedaan om ammoniak uitstoot te reduceren. Ondanks dat luchtwassers een breder bereik hebben dan alleen ammoniak, lijkt de toegevoegde waarde van dure investeringen op gebied van ammoniak klein te zijn. ‘Op korte termijn gaan wij in gesprek met onze achterban hoe we met dit rapport moeten omgaan. Het onderzoek moet gezien worden als een eerste stap om de waarheid boven tafel te krijgen.’
Klaas Wolters die namens de Nederlandse Melkveehouders Vakbond sprak, deelt de mening van Wouters. ‘We hebben veel geïnvesteerd in kostprijsopdrijvende reductiemaatregelen, maar blijkbaar zonder effect. Althans, er zijn aantoonbare bewijzen.’ Volgens Wolters steekt de overheid de kop in het zand, wanneer er niets met het onderzoek wordt gedaan. ‘De basis van veel beleidsvraagstukken ligt bij één machtig onderzoeksbureau uit Wageningen. Dit rapport is een signaal dat er behoefte is aan breder onafhankelijk onderzoek’, stelt Wolters.
Volgens Jaco Geurts is gelijk hebben iets anders dan gelijk krijgen. ‘Gelijk krijgen in dit dossier kon weleens een lastige weg worden. Vandaag de dag wordt landbouwbeleid veelal gebasseerd op onderbuikgevoelens en vermoeden in plaats van feitelijke onderbouwing’, stelt Geurts die daarmee ook verwijst naar discussies over gewasbescherming. ‘Wij gaan met dit rapport naar Staatsecretaris Martijn van Dam om een inhoudelijke reactie los te krijgen, aldus Geurts, die met ‘wij’ tevens doelt op Elbert Dijkgraaf van de SGP. Verder stelt Geurts dat de Duitse politiek Nederland min of meer als voorbeeldland zag wat betreft het mestbeleid. ‘In Duitsland zullen ze nu wel met andere ogen naar ons beleid gaan kijken, nu dit rapport bekend is geworden.’
Ook Dijkgraaf geeft aan dat beleid veel te veel wordt gebaseerd op theoretische modellen in plaats van feitelijke data. Volgens Dijkgraaf zitten veehouders momenteel in spagaat tussen enerzijds investeren in reductiemaatregelen waarbij de onderbouwing onzeker is, en anderzijds afwachten en niets doen. Daarom riep Dijkgraaf op om ook andere politieke partijen te bestoken met dit rapport.
Overigens reageerde ook nog een woordvoerder van de Wageningen universiteit op het onderzoek. ‘Wij gaan graag met de onderzoekers Crok, Hanekamp en Rotgers in discussie, want er ligt weldegelijk data onder onze conclusies uit het verleden.’
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.