Weer een stap dichterbij

Eerste Kamer zegt ja tegen fosfaatrechten

23 Mei 2017 - Herma van den Pol

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de fosfaatrechten. De Kamer stemde daar op dinsdag 23 mei over. Ook werd er gestemd over de wet grondgebonden groei melkveehouderij. Deze wordt nu nog geborgd via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Na het debat van dinsdag 16 mei was het nog alles behalve zeker dat de fosfaatrechten in kannen en kruiken zijn. Zorgen over de knelgevallen en de derogatie leverden een wisselend beeld op in de Kamer. Dinsdag 23 mei stemden CU, VVD, PvdA, CDA, 50Plus en D66 voor. SP, SGP, PvdD, PVV en GroenLinks stemden tegen. 

Regels worden al toegepast via AMvB grondgebondenheid

Wet grondgebonden groei melkveehouderij
Voor de fosfaatrechten was de wet grondgebonden groei melkveehouderij aan de beurt. Zoals voorzien werd daar 'ja' tegen gezegd. Tijdens het debat waren daar al amper kanttekeningen over. De regels worden nu al toegepast via de AMvB grondgebondenheid. De SGP, CU, PVV, VVD, CDA, PvdA, GroenLink, 50 Plus, SP, D66 stemden voor. Tegen was de PvdD. Dit houdt in dat de wet per 1 januari 2018 van kracht wordt.  

Moties
De motie over een regeling voor biologische melkveehouders in het kader van fosfaatrechten werd verworpen. Deze was gedaan door Vos van GroenLinks. De motie over de publieke fosfaatbank werd verworpen.  

Over de moties weidegang en een maximale melkproductie per koe, gedaan door Kofferman (PvdD) vond een hoofdelijke stemming plaats. Het resultaat: voor 16 leden en 56 leden tegen. De motie werd verworpen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden