Volgens cijfers CBS

Efficiëntie laat fosfaatproductie dalen

15 Augustus 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 1 reactie

De fosfaatproductie uit dierlijke mest was in 2016 lager dan in het jaar daarvoor. Dit ondanks dat de mestproductie steeg. Ook de hoeveelheid stikstof nam toe. Dat blijkt uit het, op 14 augustus verschenen, rapport 'Dierlijke mest en mineralen 2016' van het CBS.

De totale fosfaatproductie daalde in 2016 van 180,1 miljoen kilo naar 175,2 miljoen kilo. Daarentegen steeg de totale mestproductie in 2016 van 76 miljard naar 78 miljard kilo.

175,2

miljoen

kilo fosfaat uit dierlijke mest in 2016

Gebruik van fosfor afgenomen
De daling van de fosfaatproductie komt met name doordat het gebruik van fosfor in de melkveehouderij is afgenomen. Het verbruikte ruwvoer bevatte in 2015 nog behoorlijk wat fosfor. Dat kwam voornamelijk door de hoge fosforgehalten in kuilvoer en een hoog fosforgehalte in weidegras in 2014. Echter, het fosforgehalte van ruwvoer is in 2016 weer gedaald naar gangbare waarden. Zo daalde het fosforgehalte in mengvoer voor melkvee van 4,5 gram fosfor per kilo tot 4,3 gram fosfor per kilo. Die daling komt vooral door het voerspoor.

De uitscheiding van stikstof nam in 2016 wel toe. Er was een stijging zichtbaar van 1,4%. Daarmee stijg het totaal van 497,5 miljoen kilo naar 504,3 miljoen kilo. Het feit dat de stikstofuitscheiding is toegenomen, hangt samen met de groei van de melkveestapel en het grotere aandeel van krachtvoer in het melkveerantsoen. 

Rundvee: fosfaatproductie daalt
De fosfaatproductie in de melkveehouderij daalde, met 3,2 miljoen kilo, tot 89,5 miljoen kilo. Hoewel het aantal melkkoeien toenam (een plus van 120.000 dieren), zorgden de lagere gehaltes van ruwvoer en mengvoer voor een daling van de fosfaatproductie in de melkveehouderij. Dit is met name te verklaren door een verhoogde efficiëntie.

De fosfaatuitscheiding van vleesvee is in 2016 nauwelijks gewijzigd.

3,2

miljoen

kilo minder melkveefosfaat

Varkens: onder fosfaatplafond
De varkenshouderij liet in 2015 een lichte overschrijding, 0,4 miljoen kilo, van het fosfaatplafond zien. Dit komt met name door de krimp van de varkensstapel. Zo was het aantal zeugen 4% lager dan het gemiddelde van 2015 en kwam het totaalaantal vleesvarkens 1,3% lager uit. Dat zorgt ervoor dat de fosfaatproductie in 2016, met 0,9 miljoen kilo, gedaald is tot 39,2 miljoen kilo. Daarmee komt de sector weer onder het fosfaatplafond uit.

Benutting van fosfor efficiënter
De benutting van fosfor is het hoogst bij de productie van vleeskuikens en vleesvarkens. Dat komt met name doordat deze dieren de voedingsstoffen vastleggen en daardoor weinig onderhoudsvoer nodig hebben. Bij melkkoeien is de hogere benutting van fosfor te verklaren door de toegenomen melkproductie. Het aantal grootgebrachte biggen per zeug verklaart de stijging bij de zeugen. 

Tekst gaat verder onder de grafiekVastlegging van fosfor ten opzichte van opname in voer. Bron: CBS.

Regionale verschillen in mestproductie
De fosfaatproductie bedroeg in 2015 en 2016 gemiddeld 98 kilo per hectare. Daarbij zijn wel grote regionale verschillen zichtbaar. In Brabant en Gelderland blijkt de fosfaatproductie het hoogst, namelijk meer dan 120 kilogram per hectare. In Zeeuws-Vlaanderen is de productie het laagst, namelijk 35 kilo per hectare.De fosfaatproductie is in Brabant en Gelderland het hoogst. Bron: CBS.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
xx 15 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10875550/efficientie-laat-fosfaatproductie-dalen][/url]
sorry Bart-Jan maar daar ligt toch echt de flevopolder niet
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden