Door gebruik te maken van 7 decennia aan data heeft onderzoeksbureau Eurofins Agro een analyse kunnen maken van het verloop van de gehaltes organische stof op percelen in Zeeland. Eén van de conclusies is dat het OS-gehalte is te verhogen door zuinig met de bodem om te springen en veel organische mest in gebruiken.
Meerdere studies zijn in de afgelopen jaren uitgevoerd over het verloop van organische stof (OS) in de bodem. De praktijk en het beleid hebben bij de conclusies kanttekeningen geplaatst. Zo zijn er vragen over de verschillen op perceelsniveau, de periode en het effect van maatregelen die worden genomen voor de bodemvruchtbaarheid.
Eurofins heeft Aeres Hogeschool student Christiaan Maljaars daarom onderzoek laten doen naar grondonderzoeken van 1950 tot nu. Daarnaast zijn 9 akkerbouwers geïnterviewd over hun werkwijze en het effect daarvan op het gehalte OS in de bodem. Het gaat in alle gevallen om percelen kleigrond in Zeeland.
Meer steigers dan dalers
Van 160 Zeeuwse percelen heeft Eurofins gegevens, die in sommige gevallen teruglopen tot 1950. Uit de analyse van Maljaars blijkt dat de verschillen in het OS-gehalte soms groot zijn. Op 29 percelen is het gehalte fors toegenomen. Op 44 percelen daalde het gehalte. Omdat de stijging gemiddeld groter is dan de daling, is over de gehele linie een gemiddeld gehalte merkbaar.
Gegevens wijzen uit dat, sinds 1950, sommige percelen in het gehalte OS zijn gedaald van 1,8% naar 1,4%. Ook zijn er percelen die van 1,6% naar 2,3% stegen. Het gemiddelde gehalte OS bedraagt 2,2%. Op een meerderheid van 87 percelen bleef het gehalte ongeveer gelijk.
Vaste mest heeft grootste waarde
Uit de interviews blijkt dat akkerbouwers, die bewust omgaan met OS, dit terug kunnen relateren naar de onderzoeken. De aanvoer van effectieve organische stof, in de vorm van vaste mest en compost, is de beslissende factor. Het bouwplan en de grondbewerking hebben minder effect op de OS-balans, concludeert Eurofins.
Akkerbouwers die te maken hebben met dalende gehaltes OS zijn zich hier over het algemeen bewust van, maar dragen het huidige mestbeleid aan als argument dat zij het tij niet kunnen keren met organische meststoffen.
Aanvoer noodzakelijk
In het onderzoek concludeert Maljaars dat het werken met een OS-balans de basis vormt voor het op peil houden van de bodemvruchtbaarheid. Als de aanvoer gelijk is aan de afvoer blijft de balans op peil. Vooral vaste mest en compost werken hierop positief. Het is daarom van groot belang om deze aanvoer te kunnen blijven realiseren.
Eurofins wil vervolgonderzoeken in andere provincies om in heel Nederland een beeld te kunnen vormen over het verloop van de OS-gehaltes in de bodem.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10875678/vaste-mest-cruciaal-voor-os-gehalte-bodem][/url]